ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ Μεγάλος χαμένος το κόμμα Novartis!

1 min read

Νέα δεδομένα δημιουργεί η μαζική συμμετοχή – Τρίτος και… καταϊδρωμένος ο υπόδικος Λοβέρδος, παρά τη πρωτοφανή στήριξη που έλαβε

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις χθεσινές κάλπες του Κινήματος Αλλαγής, με διαφαινόμενο νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους Γιώργο Παπανδρέου, που φαίνεται να διατηρεί μικρό προβάδισμα, και Ανδρέα Λοβέρδο να κονταροχτυπιούνται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για τη δεύτερη θέση, που θα οδηγήσει στον επαναληπτικό γύρο της επόμενης Κυριακής.

Χωρίς αμφιβολία, κάτι που επισήμαναν με ικανοποίηση στις δηλώσεις τους όλοι οι υποψήφιοι, η συμμετοχή του κόσμου, που πλησίασε τις 270.000 (το 2017 είχαν προσέλθει 211.000), υπερέβη κάθε προσδοκία, γεγονός που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της αξίας της πολιτικής, αλλά και αποδοκιμασία του τρέχοντος διπολισμού. Εντούτοις, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου στήριζε τις ελπίδες του ο Αν. Λοβέρδος, καθώς κυμάνθηκε περί το 30%, όσο περίπου και το 2017, δείγμα ότι η μεγάλη μάζα των κεντροαριστερών πολιτών παραμένει στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και της ΝΔ.

ekloges kinal
Μέχρι τις 8 το βράδυ προσέρχονταν μέλη και φίλοι για να ψηφίσουν

Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας, έπειτα από πιεστικά αιτήματα όλων των υποψηφίων, αναγκάστηκε να δώσει δύο φορές παράταση, δεδομένου ότι ακόμα και μέχρι τις οκτώ το βράδυ προέρχονταν μέλη και φίλοι του ΚΙΝ.ΑΛ. και στέκονταν στις ουρές, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ekloges kinal2
Στις ουρές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Προφανώς, ο αδόκητος θάνατος της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε πανελλήνιο κύμα συγκίνησης και έστρεψε τα φώτα σε μία εν πολλοίς αδιάφορη διαδικασία, που κινδύνευε να περάσει κάτω από τα ραντάρ της επικαιρότητας.

Αφετέρου, η αιφνίδια απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κατεβεί στο σκληρό εσωκομματικό παιχνίδι προσέδωσε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και κινητοποίησε ένα ακροατήριο που πιστεύει στη δύναμη των οικοσήμων, νοσταλγεί την αίγλη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση δεν συμβιβάζεται με τον ρόλο παρία στις συμπληγάδες του νέου διπολισμού.

ekloges kinal3
Η Επιτροπή Δεοντολογίας αναγκάστηκε να δώσει δύο φορές παράταση

Και πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο μπορεί με ευκολία να επικαλείται τη δυναμική επάνοδο της Σοσιαλδημοκρατίας πανευρωπαϊκώς, η οποία έπειτα από μία περίοδο ανυποληψίας, όπου την οδήγησαν σε αντιλαϊκές πολιτικές, δείχνει σήμερα να επανακάμπτει.

Η ήττα σημαίνει αποχώρηση για Λοβέρδο;

kinal pasok sextet 1

Πολιτικό παράδοξο αποτέλεσε στη βραχύβια εσωκομματική μάχη η συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για την πιθανολογούμενη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Novartis. Ο πρώην υπουργός ενισχύθηκε από τις «εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις και από μια υπαρκτή -αν και μειοψηφική- τάση, που διάκειται δυσμενώς προς τον ΣΥΡΙΖΑ και φλερτάρει φανερά με τη ΝΔ. Η ήττα του προκαλεί την εύλογη απορία αν θα συνεχίσει να παραμένει στο κόμμα ή θα επιλέξει κάποια άλλη οδό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη πλευρά, παίζοντας το βαρύ χαρτί των μηχανισμών που ήλεγχε στο κόμμα, κατάφερε να προηγηθεί με άνεση στον πρώτο γύρο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η μακρά παραμονή στις Βρυξέλλες δεν του κόστισε δραματικά. Διατηρεί στο ακέραιο τις ελπίδες του και παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης, με την πολιτική του προίκα ακέραια.

Η ανάρτηση των πρώτων αποτελεσμάτων φανέρωσε πρωτιά του Ν. Ανδρουλάκη με μεγάλη διαφορά, τη στιγμή που οι Γ. Παπανδρέου με τον Α. Λοβέρδο διαγωνίζονταν για την προνομιούχα δεύτερη θέση του τελικού της προσεχούς Κυριακής. Όσο περνούσε η ώρα, η αγωνία στα στρατηγεία των διεκδικητών κορυφωνόταν, καθώς αργούσε ακόμα να ενσωματωθεί στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης το αποτέλεσμα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις περιφέρειες, που αποτελούν παραδοσιακά κάστρα για τους υποψηφίους. Όμως η πρώτη θέση είχε ήδη κριθεί.

Στην τέταρτη θέση ο Χάρης Καστανίδης και στην έκτη ο Παύλος Γερουλάνος διήνυσαν την προεκλογική εκστρατεία με αξιοπρέπεια, δίνοντας μάχη αρχών, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης ήταν φανερό εξαρχής ότι έθεσε υποψηφιότητα με σκοπό να μετρήσει τις δυνάμεις του και να εγγράψει υποθήκες για την επόμενη ημέρα, οπότε σκοπεύει να κατεβεί για βουλευτής.

Η μάχη μεταφέρεται τώρα στον δεύτερο γύρο, που αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον υπό το φως ότι και οι δύο πρώτοι δείχνουν να διαθέτουν ισχυρές εφεδρείες στο κόμμα. Η μεγάλη διαφορά, πάντως, προκάλεσε χθες τη συζήτηση κατά πόσο ο Γ. Παπανδρέου θα διεκδικήσει μία δεύτερη ευκαιρία την προσεχή Κυριακή. Είναι βέβαιο ότι όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός, θα διαθέτει ισχυρή νομιμοποίηση που του δίνει το χθεσινό αποτέλεσμα.

Σκοπός της νέας ηγεσίας είναι η διατήρηση της ενότητας και η διεύρυνση, ώστε το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάψει να πατά σε δύο βάρκες και να ετεροκαθορίζεται, ώστε να αποκτήσει διακριτό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα.

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.