Τε. Οκτ 21st, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εκλογές για τις 26 Μαΐου προαναγγέλλει και η ιταλική «Il Manifesto»

1 min read

Επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές» η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto αποκαλύπτει ότι οι κάλπες στην Ελλάδα μπορεί να στηθούν στις 26 Μαΐου κι ότι την απόφαση την έχει ήδη λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του.

Υπάρχουν, βέβαια, εκείνοι που θεωρούν ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαφνιάσει τους πάντες και να αποφασίσει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά προς το παρόν φαίνεται, όπως λέει η Manifesto, να επικρατεί το σενάριο μιας εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη.

Παραθέτει δε συγκεκριμένους λόγους γι’ αυτό: «κατ’ αρχάς υπάρχει η σκέψη ότι η ελληνική αριστερά μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες ώρες που περνούν οι πρώην σοσιαλιστές, το μικρό κεντρώο κόμμα “Το Ποτάμι” και οι εθνικιστές των “Ανεξάρτητων Ελήνων” που συγκυβέρνησαν επί τέσσερα χρόνια με τον Σύριζα (…)

Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο επιλογές: να ποντάρουν σε μια μελλοντική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά στο Ποτάμι, κινδυνεύει με πολιτική εξαφάνιση.»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να ευνοήσουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που στοχεύει κατά κάποιο τρόπο στην κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου, που κυβέρνησε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Ένα αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα, που δεν παρέλειψε να εκφράσει τις διαφωνίες του εντός της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας και εργάστηκε για την κοινωνική συνοχή, προκαλώντας, βέβαια, μια προφανή αύξηση του κρατικού χρέους».

Σύμφωνα με την Il Manifesto «η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, που τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες (όπως η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού) μπορούν να βοηθήσουν να κλείσει η ψαλίδα από τους Συντηρητικούς που παραμένουν φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

Μένει να φανεί, βέβαια, πόση απόσταση μπορεί να καλυφθεί. Πολλοί σκέφτονται σήμερα ότι με μια καλή διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί οι δύο πλευρές να φθάσουν σχεδόν στήθος με στήθος στην ψηφοφορία. Ή, στη χειρότερη των υποθέσεων, η διαφορά υπέρ των Συντηρητικών να μην ξεπεράσεις τις τρεις ή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες».

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές αν στηθούν κάλπες την άνοιξη «αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μη ρισκάρει να βρεθεί σε δύσκολη θέση το καλοκαίρι, αν ξεσπάσουν νέες μεγάλες πυρκαγιές».

Και καταλήγει: «Προφανώς ο Τσίπρας δεν θα ανοίξει τα χαρτιά παρά την τελευταία στιγμή ποντάροντας στον αιφνιδιασμό με την πρόθεση να έχει αυτός την πολιτική πρωτοβουλία έναντι των αντιπάλων.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι του θυμίζουν ότι αν αφήσει για τον Οκτώβριο τις εκλογές, μπορεί να καταγράψει άλλον έναν πόντο στο ενεργητικό καταφέρνοντας να αναβάλλει ή να ακυρώσει την μείωση των “no-tax area”, που έχει συμφωνήσει στο παρελθόν με τους πιστωτές. Μια λογική συλλογιστική. Αλλά σε μια εποχή που οι πολιτικοί ρυθμοί είναι ήδη ταχύτατοι κάθε αναβολή – ακόμα και στην Ελλάδα – κρύβει πάντα περισσότερους από έναν άγνωστους παράγοντες.»

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.