ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εκλογές 2023: Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες: Η ατζέντα, τα διλήμματα και οι κρίσιμες ημερομηνίες

1 min read

Βήμα βήμα την στρατηγική με την οποία θα φτάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα οδηγείται σε λιγότερους από δύο μήνες στις κάλπες της απλής αναλογικής. Από το Μαξίμου ετοιμάζονται να φτάσουν μέχρι τις κάλπες μιλώντας για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι «παθογένειες» του συστήματος, που αποκαλύφθηκαν με τον πιο καθαρό τρόπο στα Τέμπη. Θέτουν δε το νέο εκλογικό δίλημμα που είναι «τώρα ή ποτέ».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις. Τώρα επιχειρείται να ξεδιπλωθεί ένα πειστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης αλλά και την επαναπροσέγγιση ενός κεντρώου ακροατηρίου.

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις εκλογές ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες:

  1. Πρώτον γίνεται αναφορά σε μία μάχη με «το βαθύ και αναποτελεσματικό κράτος».
  2. Δεύτερον δίνεται βαρύτητα σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία (π.χ. στόχος για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας).
  3. Τρίτον τονίζεται η ανάγκη σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων (π.χ. διεθνείς αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα).

Στην πρόσφατη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε εκ νέου των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, εστιάζοντας στην ανάγκη για σταθερότητα αλλά και στην αποτελεσματικότητα που απαιτείται σε περιόδους κρίσεων. «Αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε πως η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα» και η δεύτερη που είναι πιθανόν να χρειαστεί θα δείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα, δηλαδή από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μάλιστα χθες από τις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης– αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίες- απάντησε «ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε». Και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης οι επόμενες κάλπες αναμένεται να στηθούν στις 21 Μαΐου εκτός απροόπτου, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου. Ουσιαστικά η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την προκήρυξη των εκλογών, η οποία πρέπει να γίνει από 21 έως 30 ημέρες πριν από την διενέργεια τους. Πρακτικά μετά τις διακοπές του Πάσχα η Βουλή δεν αναμένεται να ανοίξει ξανά και η χώρα θα μπει το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και επισήμως σε προεκλογική περίοδο.

Το μετεκλογικό σκηνικό

Σε περίπτωση που οι κάλπες της απλής αναλογικής δεν βγάλουν κυβέρνηση θα ξεκινήσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών. Οι διερευνητικές εντολές θα δοθούν με τη σειρά στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, οι οποίοι μπορεί να τις κρατήσουν μέχρι και τρεις ημέρες (μπορούν όμως να παραδώσουν την εντολή και μέσα στην ίδια μέρα αν κρίνουν πως δεν υπάρχει περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης). Επομένως αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από τρεις μέχρι εννέα ημέρες

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια να βγει λευκός καπνός. Εφόσον υπάρξει αδιέξοδο ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός (το πρόσωπο θα επιλεγεί από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας) και υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η συνεδρίαση της Βουλής, η ορκομωσία των βουλευτών και η εκλογή προεδρείου. Για να ακολουθήσει εντός δύο ημερών το πολύ η διάλυση της Βουλής με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα προκηρύσσει νέες εκλογές.

Σε περίπτωση που μετά τις δεύτερες εκλογές προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα γίνει η ορκωμοσία και στη συνέχεια οι προγραμματικές δηλώσεις. Αν ωστόσο κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές ξεκινά από την αρχή η διαδικασία των διερευνητικών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.