ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έκκληση πέντε χιλιάδων γιατρών για τους πρόσφυγες στα νησιά λόγω του κορωνοϊού

1 min read

Περισσότεροι από 5.000 γιατροί από χώρες της Ευρώπης έχουν απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις και στην ΕΕ να διασφαλίσουν επειγόντως την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, λόγω κορωνοϊού. Μάλιστα, προειδοποιούν για επικείμενη ιατρική καταστροφή.

Η πανδημία που απειλεί να κατακλύσει τα hot spot των προσφύγων θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για τους πρόσφυγες, τους Έλληνες κατοίκους και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινωνία» αναφέρει το αίτημα που υπογράφουν οι γιατροί και ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από Ολλανδούς ιατρικούς καθηγητές και ειδικούς της δημόσιας υγείας.

Δεν θα μπορεί να κρατηθεί υπό έλεγχο η πανδημία

«Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε πως ένα ξέσπασμα του κορωνοϊού σε αυτούς τους καταυλισμούς θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο: 40.000 άνθρωποι ζουν σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα και υπάρχουν μόνο λίγοι γιατροί παρόντες. Πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν ήδη χτυπηθεί από σωματικά και πνευματικά τραύματα. Εάν η Ευρώπη κάνει τα στραβά μάτια, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να μετατραπεί σε μια ιατρική καταστροφή, η οποία θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των κανόνων και των αξιών της ευρωπαϊκής υγειονομικής περίθαλψης. Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο» αναφέρει η έκκληση.

Οι υπογράφοντες γιατροί κάλεσαν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να συμμορφωθούν με την συμφωνία του 2016 που έκανε λόγο για σταθερό αριθμό προσφύγων ώστε να αποτραπεί μια «ιατρική καταστροφή στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την περασμένη εβδομάδα για εκκένωση των 42.000 κατοίκων στα ελληνικά νησιά ως επείγον προληπτικό μέτρο για την αποφυγή «πολλών θανάτων».

Να σημειωθεί πως η πρώτη περίπτωση κορωνοϊού στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές ακτές, επιβεβαιώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, όταν μια κάτοικος της Λέσβου – το νησί που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης-, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.