ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΚΑΒ Ο πόλεμος με τον κοροναϊό, τα υπερόπλα και η καθημερινή μάχη για να σωθούν ζωές

1 min read

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου παρουσίασε στο in.gr το σχέδιο της αποσυμπίεσης στα νοσοκομεία της χώρας: «Πλέον βρίσκουμε κρεβάτι ΜΕΘ σε ασθενή μέσα σε δύο ώρες. Πριν χρειάζονταν μέχρι και 10 ώρες

Από τον περασμένο Φεβρουάριο που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, το ΕΚΑΒ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει ακόμη η χώρα μας με τη μεταφορά ασθενών Covid-19, αλλά και με την προετοιμασία των νοσοκομείων για την διακομιδή και υποδοχή ασθενών.

Μια τιτάνια μάχη με τον φονικό ιό, τον χρόνο για να σωθούν ζωές, την πρωτοφανή πανδημία που δοκίμασε τα συστήματα υγείας όλων των χωρών, πολλώ δε μάλλον της Ελλάδας με τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετώπιζε (και αντιμετωπίζει) το ΕΣΥ.

Το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας, κλήθηκε να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις, πολλές φορές πενιχρές. Αλλωστε το ΕΚΑΒ είναι αυτό που όλοι οι ασθενείς, όλοι οι πολίτες καλούν στη δύσκολη στιγμή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα λένε οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ για την real time διαχείριση των ασθενών προκειμένου να πάνε σε ΜΕΘ όσοι χρήζουν νοσηλείας.

Ενα νέο σύστημα που σώζει ζωές και που αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο του ΕΚΑΒ το οποίο συστήθηκε το 1985 από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά.

24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 16 μήνες ασταμάτησα δίπλα στους ασθενείς με covid

Αυτό που πρέπει να αναγνωρισθεί  είναι πως εκτός από το υγειονομικό προσωπικό, οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ ήταν και εκείνοι 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα κοντά στους συμπολίτες μας που έδιναν την δική τους, δύσκολη, μάχη με τον ιό.

Παραβλέποντας τη σωματική και ψυχολογική κούραση, η οποία είναι έκδηλη καθώς πλέον διανύουμε το δεύτερο καλοκαίρι μάχης με τον ιό, το δυναμικό του ΕΚΑΒ παραμένει πιστό στο καθήκον για την παροχή επείγουσας προσονοκομειακής φροντίδας.

Από την άλλη ο επιχειρησιακός βραχίονας του ΕΚΑΒ παρακολουθεί όλο αυτόν τον καιρό τις εφημερίες των νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και διαχειρίζεται θέματα που προκύπτουν καθημερινά με στόχο την άμεση και εύρυθμη διακομιδή και νοσηλεία του ασθενούς.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr μίλησε για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αυτή η πρωτοφανής έκτακτη κατάσταση και κρίση που περνά η χώρα μας, αλλά και για τη μάχη που έδωσε όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποι μας.

Έτσι δεν καταρρεύσαμε μέσα στην πανδημία

Εξηγώντας μας μάλιστα τον τρόπο που το ΕΚΑΒ κατάφερε όχι μόνο να μην καταρρεύσει στον πόλεμο, όπως έγινε με άλλες γειτονικές χώρες, αλλά να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και οργάνωση μία τέτοια κρίση, ο κ. Παπαευσταθίου επισήμανε πως η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη, ενώ μας μίλησε για την επόμενη ημέρα στο ΕΣΥ την ώρα που η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά και για το επιχειρησιακό σχέδιο θωράκισης των νησιών για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου μιλά στο in.gr για το σχέδιο θωράκισης των νησιών, αλλά και για την αποσυμπίεση στα νοσοκομεία της χώρας.

«Όταν η πανδημία έφτασε το 2020, η χώρα είχε έναν και μοναδικό επιχειρησιακό βραχίονα, το ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος ο προνοσοκομειακός με το νοσοκομειακό χώρο.

Αυτό αποδείχτηκε σωτήριο στην αντιμετώπιση μίας έκτακτης κατάστασης και κρίσης, όπως αυτή που έχουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ παραθέτοντας τα σημεία που παρακολουθεί και επεμβαίνει το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πρωτίστως η άμεση και εύρυθμη νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία.

«Από την αρχή που η πανδημία έφτασε στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα παρακολουθούμε καθημερινά τις εφημερίες των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαχειριζόμαστε τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά είτε έχουν να κάνουν σε επίπεδο λειτουργίας του νοσοκομείου, αλλά και σε επίπεδο ασθενούς.

Το δυναμικό του ΕΚΑΒ διαχειρίζεται όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Το έργο τους ήταν, είναι και θα είναι αξιέπαινο.

Μετά έρχεται το δεύτερο κομμάτι που κάνει το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και αφορά την εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας που αποφασίζονται από τους ειδικούς, όπως τον ΕΟΔΥ ή την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Εκείνοι παίρνουν τα μέτρα, εμείς παρακολουθούμε την λειτουργία και την τήρησή τους στα νοσοκομεία και εισηγούμαστε διορθωτικές κινήσεις αν χρειαστεί.

Το τρίτο κομμάτι είναι το αμιγώς επιχειρησιακό και αφορά τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων. Σε αυτό το κομμάτι δεν κοιτάμε μόνο τα μέτρα στα νοσοκομεία, αλλά και το πώς θα διαχειριστούμε μία κατάσταση σε επίπεδο προνοσοκομειακού χώρου.

Οι διακομιδές περιστατικών covid απαιτούν περισσότερες ώρα απασχόλησης των ασθενοφόρων καθώς το ασθενοφόρο θα πρέπει να πάει για απολύμανση μετά άρα λοιπόν ένα περιστατικό κοροναϊού ξεπερνά τις 2 ώρες στις μεγαλουπόλεις.

Η δύσκολη εξίσωση στην πανδημία

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία πολύ δύσκολη εξίσωση που για να την λύσεις, πρέπει τα δεδομένα που έχεις στη διάθεσή σου να είναι έγκαιρα και έγκυρα. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει πως τα στοιχεία του ΕΚΑΒ είναι τα πιο αξιόπιστα καθώς μας ενδιαφέρει τα δεδομένα που έχουμε να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μίας έκτακτης κατάστασης.

Αν το στοιχείο είναι λάθος, θα είναι λάθος και η απόφαση και αυτό θα είναι ολέθριο και για τον ασθενή. Μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει πάρα πολύ καλά γιατί ακόμη κι αν δεν έχουμε τα στοιχεία, έχουμε καταφέρει να τα βρίσκουμε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Και μπορεί με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, όλα αυτά να μοιάζουν μακρινά, ωστόσο όχι μόνο δεν είναι, αλλά δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη και από τον κίνδυνο.

Βρίσκονται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 16 μήνες ασταμάτησα δίπλα στους ασθενείς covid και non covid σε όλη τη χώρα.

Στο στόχαστρο το σχέδιο θωράκισης των νησιών ενόψει καλοκαιριού

Πλέον τόσο οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, οι ειδικοί, αλλά και το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ έχουν στρέψει την προσοχή τους στο σχέδιο θωράκισης των νησιών αλλά και των τουριστικών περιοχών της χώρα μας, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της φουλ τουριστικής σεζόν αφενός να έχει χτιστεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας που θα κρατήσει μακριά τον κοροναϊό, αφετέρου οι υγειονομικές δομές να είναι πανέτοιμες σε περίπτωση πιθανής τους πίεσης.

Ειδικά για το δεύτερο χρειάστηκε να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο, δεδομένου ότι το καλοκαίρι ακόμη και πριν τον κοροναϊό τα έκτακτα περιστατικά στα νησιά ήταν αυξημένα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ σε ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα.

«Το επιχειρησιακό μας σχέδιο εφαρμόζεται ανάλογα  την εποχή και ανάλογα την περιοχή. Παίρνουμε τα πρωτογενή στοιχεία, βλέπουμε τις δυνατότητες και αναλόγως κάνουμε τον σχεδιασμό. Σε περίπτωση που έχουμε μία περιοχή υψηλής επικινδυνότητας ενδέχεται να υπάρξει σχεδιασμός μέσα στον σχεδιασμό, πάντα σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων που ξέρουν καλύτερα από όλους την καθημερινότητα.

Επίσης ακολουθούμε τις υποδείξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καθώς από εκεί χαράζεται η στρατηγική, αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι να το μετουσιώσουμε σε επιχειρησιακή διαχείριση», εξήγησε ο κ. Παπαευσταθίου επισημαίνοντας πως στο συγκεκριμένο σχέδιο δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην Κρήτη.

Ιδιαίτερο βάρος στην Κρήτη

«Η Κρήτη είναι μία περιοχή που την προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί, ναι μεν έχει μεγάλους υγειονομικούς σχηματισμούς, αλλά δεν υπάρχουν τόσες λύσεις, όσο υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα. Γι’ αυτό στην Κρήτη και ατα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου τα περιστατικά τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Εκεί δεν περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ένα περιστατικό. Εκεί με το που εξελιχθεί κάτι το αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατόν πιο κεραυνοβόλα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Το βαρύ πυροβολικό στη θωράκιση των νησιών

Σημαντικό όπλο στο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά και γενικότερα στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών στα νησιά μας αποτελούν τα ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα που έχει πλέον στη διάθεση του το ΕΚΑΒ.

Λόγω της πανδημίας πέρσι νοικιάστηκε ένα ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη διακομιδή non covid ασθενών.

Το σκάφος αυτό διαμορφώθηκε ειδικά και έχει 5 φορεία.

Με την έξαρση του κοροναϊού χρησιμοποιήθηκε και ένα αεροσκάφος C-130, το οποίο μπορεί να πάρει 3-4 κάψουλες μαζί για τα covid περιστατικά.

Εκτός από αυτά, στη μάχη θα μπουν και δύο ολοκαίνουργια ελικόπτερα και δύο ολοκαίνουργια αεροπλάνα, τα οποία τα έκανε δωρεά το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Τα εναέρια μέσα προστέθηκαν στον στόλο του ΕΚΑΒ και πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς τώρα εκπαιδεύονται οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας», είπε στο in.gr ο κ. Παπαευσταθίου.

Στον στόλο του ΕΚΑΒ έχουν μπει δύο ολοκαίνουργια ελικόπτερα και δύο ολοκαίνουργια αεροπλάνα, τα οποία τα έκανε δωρεά το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το σχέδιο για να έρθει η κανονικότητα στα νοσοκομεία της χώρας

Το επιχειρησιακό σχέδιο των υγειονομικών δομών ενόψει καλοκαιριού δεν σταματά όμως μόνο στα νησιά, καθώς μετά από επτά πολύ δύσκολους μήνες και αδιάκοπης μάχης με την πανδημία, πλέον πρέπει να έρθει ξανά η κανονικότητα στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Πρόκειται δηλαδή για ένα δύσκολο επιχείρημα ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο κοροναϊός καιροφυλαχτεί και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να πιέσει ξανά και απρόσμενα το υγειονομικό σύστημα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία εξομαλύνεται

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει αρχίσει και εξομαλύνεται, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως χαλαρώνει ο σχεδιασμός, αλλά ξεκινά ένας εντελώς καινούργιος προκειμένου αφενός η αποσυμπίεση να γίνει σταδιακά, αφετέρου να επανέλθει η κανονικότητα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχοντας πάντα στο «συρτάρι» ένα σχέδιο σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας.

Πώς θα γίνει η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία της χώρας

«Η αποσυμπίεση γίνεται σταδιακά. Ο κοροναϊός δεν έχει περάσει. Δεν πρέπει ξαφνικά εκεί που ήμασταν στο κόκκινο, να φτάσουμε στο άλλο άκρη. Για να γίνει αυτό έχουμε κρατήσει κλίνες και νοσοκομεία τα οποία θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε έξαρση που πιθανώς προκύψει. Από την άλλη πλευρά πρέπει να δώσουμε χώρο στο σύστημα να επανέλθει στην προηγούμενη λειτουργία του για να αντιμετωπίσει τις non covid παθήσεις, οι οποίες έχουν πάει πίσω. Συγκεκριμένα έχουν πάει πίσω όλα εκτός από τα επείγοντα και τα ογκολογικά περιστατικά, αυτά δεν πήγαν ποτέ πίσω, είχαν την απόλυτη προτεραιότητα», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου εξηγώντας τα επόμενα βήματα.

«Τώρα ξαναρχίζουμε σιγά σιγά και φέρνουμε την κανονικότητα, με σχεδιασμό ανά περιοχή και πολύ περισσότερο ανά νοσοκομείο μέσα στην ίδια υγειονομική περιφέρεια. Βλέπουμε τα στοιχεία που έχει ο ΕΟΔΥ, βλέπουμε την τάση που έχει ο κοροναϊός να πηγαίνει και αναλόγως κάνουμε τις κινήσεις. Εφόσον έχουμε σχεδιασμό μπορούμε να κάνουμε την κίνησή μας οποιαδήποτε στιγμή και να έχουμε και εναλλακτικές. Αυτό μας βοηθάει να γίνει με ποιο σωστό και συγκροτημένο τρόπο η αποσυμπίεση του συστήματος», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου.

Πρόεδρος του ΕΚΑΒ: Η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει αρχίσει και εξομαλύνεται – Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για να επανέλθει η κανονικότητα και στα νοσοκομεία.

Μοντέρνα διαχείριση με real time παρακολούθηση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η πλήρης αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, το οποίο από την αρχή της πανδημίας παρακολουθεί real time, σε 24ωρη βάση τα περιστατικά, ούτως ώστε να γίνονται άμεσα οι παρεμβάσεις στα σημεία που χρειάζεται.

Η real time παρακολούθηση σε 24ωρη βάση στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας αφορά τις ΜΕΘ.

«Πρόκειται για ένα σύστημα που το έχει αναπτύξει η διεύθυνση πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ και στο οποίο σε πραγματικό χρόνο ο γιατρός που έχει τον ασθενή μπροστά του και χρίζει εντατικής θεραπείας μπορεί να κάνει το αίτημα εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα ο γιατρός γράφει το ΑΜΚΑ του ασθενούς και τον λόγο για τον οποίο χρειάζεται ΜΕΘ  και αυτόματα έρχονται στη βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία του ασθενούς και όλο το ιστορικό», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, όπως προσθέτει, το νοσοκομείο που έχει το κενό κρεβάτι εντατικής σε πραγματικό χρόνο παίρνει τον πίνακα με τα άτομα τα οποία πρέπει νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και αξιολογεί αν έχει τις ειδικότητες, τη δυνατότητα, την υποδομή και τα μέσα για να βοηθήσει.

Η διαδικασία αυτή μας έχει εξασφαλίσει αφενός γρηγορότερη, αφετέρου μία καλύτερη διακίνηση των ασθενών που χρήζουν κρεβάτι εντατικής θεραπείας», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου επισημαίνοντας πως αυτό το σύστημα ξεκίνησε το 2019, αλλά η εφαρμογή του έγινε μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

Βρίσκουμε κρεβάτι ΜΕΘ σε ασθενή μέσα σε δύο ώρες – Πριν χρειάζονταν μέχρι και 10 ώρες

«Το μεγάλο επίτευγμα στην real time παρακολούθηση των περιστατικών είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου. Το γεγονός πως έχω ένα κενό κρεβάτι, επιλέγω έναν άνθρωπο, γράφω αποδοχή και φεύγει το σήμα στο ασθενοφόρο αποτελεί μία διαδικασία που τώρα έχει διάρκεια το πολύ δύο ώρες, όταν πριν η ίδια διαδικασία ορισμένες φορές ξεπερνούσε  τις 8 με 10 ώρες», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.