ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εικόνες ντροπής με ένταση και επεισόδια στο Πολυτεχνείο

1 min read

Με την αιματοβαμμένη σημαία να συνδέει το τότε με το τώρα και τους ήχους της εξέγερσης να ξυπνούν τις μνήμες, η Ελλάδα τιμά την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πολίτες όλων των ηλικιών έφτασαν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να αποθέσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών, μία ομάδα νεαρών, ωστόσο, προκάλεσε επεισόδια, εμποδίζοντας τη διακοινοβουλευτική επιτροπή της βουλής και την αντιπροσωπεία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι. Βουλευτές δέχτηκαν χτυπήματα αλλά και ο αγωνιστής της αριστεράς Νίκος Μανιός.

Όπως κάθε χρόνο η μεγαλη πορεια προς την αμερικανικη πρεσβεια ξεκίνησε με την ιστορική αιματοβαμμένη σημαια του πολυτεχνείου συνοδευόμενη από μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα έξω από την Βουλή την σημαία του Πολυτεχνείου κράτησαν μικρά παιδιά.

Εικόνες ντροπής

Όταν η διακοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής προσπάθησε το πρωί να τιμήσει τους αγώνες του Πολυτεχνείου, προκλήθηκε ένταση καθώς νεαροί εμποδίσαν τους βουλευτές να μπουν στον χώρο.

Επεισόδια έγιναν από την ίδια ομάδα των νεαρών και όταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με βουλευτές του κόμματος προσπάθησαν να αφήσουν λίγα λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Βουλευτές δέχθηκαν χτυπήματα, ενώ για ώρα επικρατούσε ένταση.

Χτύπησαν τον Νίκο Μάνιο

Ανάμεσα στους ανθρώπους που χτυπήθηκαν ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μάνιος, αγωνιστής της αριστερά που φυλακίστηκε και εξορίστηκε από την χούντα των συνταγματαρχών.

Τα μηνύματα για το Πολυτεχνείο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου νωρίς το πρωί.
«Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα δικά τους μηνύματα για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου έστειλαν ο πρωθυπουργός αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δίνουμε το παρών στους νέους αγώνες κατά της νεοφιλελεύθερης απολυταρχίας, του φασισμού, των νοσταλγών της χούντας, και της άκρας Δεξιάς στη χώρα μας και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ’73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ’74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Η πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία γινεται με αυστηρά μέτρα, καθώς περισσότεροι από 5500 χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα αλλά και drone θα επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή.

Στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Πάτρα, πορεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο στην Θεσσαλονίκη, υπάρχει και μπλοκ αντιεξουσιαστών με την παρουσία της αστυνομίας να είναι ισχυρή.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.