ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για το ΕΚΑΣ: Χορηγείται μόνο σε συνταξιούχους προ νόμου Κατρούγκαλου

1 min read

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ξεκαθαρίζει ότι το ΕΚΑΣ που θα χορηγηθεί το τρέχον έτος, θα είναι 35 ευρώ το μήνα, μόλις.

Εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2017, η διοίκηση του ΕΦΚΑ δίνει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται για τη χορήγηση του εν λόγω ποσού. Όπως τονίζεται η δαπάνη που επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ, ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Επισημαίνεται ότι το ΕΚΑΣ θα χορηγηθεί μόνο σε όσους δικαιούχους, ξεκίνησε η συνταξιοδότησή τους, πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), δηλαδή πριν από την 13η Μαϊου 2016. Άρα ΕΚΑΣ δεν θα λάβουν όσοι κατέστησαν συνταξιούχοι μετά την ανωτέρω ημερομηνία, ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται…

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζεται τα εξής:

*Προϋποθέσεις χορήγησης ΕΚΑΣ

1. Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2018, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.

στ. Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 και για το λόγο αυτό για τη χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ. για το έτος 2018 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.

* Ποσά Επιδόματος Ε.Κ.Α.Σ.

Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ποσού 35 ευρώ μηνιαίως.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.