ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του κορωνοϊού: Ξεκινά η χορήγησή του στους Ινδούς – Ήδη «τρυπήθηκαν» 30.000 άνθρωποι

1 min read

Όπως μεταδίδει το Reuters η ινδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο κατά του Covid-19 για επείγουσα χρήση, το οποίο εισέρχεται στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων. Μέχρι στιγμής έχουν τρυπηθεί περίπου 30.000 άνθρωποι.

Το εμβόλιο ZyCoV-D τριών δόσεων απέτρεψε τη συμπτωματική ασθένεια στο 66% των εμβολιασμένων, σύμφωνα με μια ενδιάμεση μελέτη που παραθέτει ο κατασκευαστής εμβολίων Cadila Healthcare. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράξει έως και 120 εκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο.

Τα προηγούμενα εμβόλια DNA λειτούργησαν καλά σε ζώα αλλά όχι σε ανθρώπους. Η Ινδία έχει δώσει μέχρι τώρα περισσότερες από 570 εκατομμύρια δόσεις τριών προηγουμένως εγκεκριμένων εμβολίων – Covishield, Covaxin και Sputnik V.

Περίπου το 13% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το 47% έχουν λάβει τουλάχιστον ένα εμβόλιο από τον Ιανουάριο.

Η Cadila Healthcare δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για το εμβόλιο στην Ινδία μέχρι τώρα, στην οποία συμμετείχαν 28.000 εθελοντές σε περισσότερα από 50 κέντρα.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά, όπως ισχυρίστηκε η εταιρεία, ένα εμβόλιο Covid-19 είχε δοκιμαστεί σε νέους στην Ινδία-1.000 άτομα που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 12-18 ετών. Το τρύπημα βρέθηκε να είναι “ασφαλές και πολύ καλά ανεκτό” σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το εμβόλιο γιατί προσφέρει πολλές καλές δυνατότητες. Εάν αυτό το τρύπημα λειτουργήσει, το μέλλον του εμβολιασμού θα γίνει πιο απλό από την άποψη της υλικοτεχνίας”, δήλωσε ο καθηγητής Shahid Jameel, γνωστός ιολόγος.

Πώς λειτουργεί αυτό το εμβόλιο;

Όπως και τα εμβόλια RNA, ένα εμβόλιο DNA, μόλις χορηγηθεί, διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να καταπολεμά τον πραγματικό ιό.

Το ZyCoV-D χρησιμοποιεί πλασμίδια ή μικρούς δακτυλίους DNA, που περιέχουν γενετικές πληροφορίες, για να δώσει το τρύπημα μεταξύ δύο στρωμάτων του δέρματος.

Τα πλασμίδια μεταφέρουν πληροφορίες στα κύτταρα για να φτιάξουν την “πρωτεΐνη αιχμής”, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να ασφαλίσει και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο ανθρώπινου DNA στον κόσμο κατά του Covid-19.

Υπάρχει ένας αριθμός εμβολίων DNA που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, για χρήση σε ζώα, συμπεριλαμβανομένου εμβολίου για ασθένεια στα άλογα και εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος για σκύλους.

Ωστόσο, περισσότερα από 160 διαφορετικά εμβόλια DNA δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα είναι αφιερωμένα στη θεραπεία των υπαρχόντων καρκίνων και το ένα τρίτο των εμβολίων ήταν για τη θεραπεία του HIV.

Το ZyCov-D είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο κατά του COVID 19 χωρίς βελόνες.

Χορηγείται με έναν μπεκ μίας χρήσης χωρίς βελόνα, το οποίος χρησιμοποιεί ένα στενό ρεύμα υγρού για να διεισδύσει στο δέρμα και να παραδώσει το εμβολιο στον κατάλληλο ιστό.

Τα εμβόλια DNA που αναπτύχθηκαν για μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους είχαν αποτύχει στο παρελθόν.

“Το πρόβλημα είναι ότι λειτουργούν καλά σε ζώα. Αλλά δεν καταλήγουν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο προστασίας ανοσολογικής αντίδρασης στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Δρ Kang.

Η πρόκληση, σύμφωνα με τον Δρ Kang, ήταν πώς να ωθήσει το πλασμιδιακό DNA στο ανθρώπινο κύτταρο έτσι ώστε να δώσει μια ανθεκτική ανοσοαπόκριση.

Ο Δρ Jeremy Kamil, ιολόγος στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στο Shreveport, απηχεί ένα παρόμοιο συναίσθημα.

“Τα εμβόλια πλασμιδιακού DNA έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Γνωρίζουμε όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να εισέλθει το πλασμιδιακό DNA στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων, ειδικά σε ενήλικες”, μου είπε ο Δρ Καμίλ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.