ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έφθασε Η Μέρκελ στην Αθήνα «μία από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα»

1 min read

Τι έγραψε η Bild για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου στη χώρα μας.

Ελληνικό έδαφος πάτησε η Άνγκελα Μέρκελ, το αεροπλάνο της οποίας προσγειώθηκε στη χώρα μας το βράδυ της Πέμπτης, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Σλοβενίας και αναμένεται να αποχαιρετήσει την Ευρώπη από την Αθήνα, στέλνοντας μηνύματα προς Τουρκία (όπου συνάντησε και τον Ερντογάν κατά την τελευταία επίσκεψή της ως καγκελάριος της Γερμανίας στις 16 και 17 Οκτωβρίου) και Δύση.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Αθήνα «σημαντικό δείγμα της στενής – και σε πνεύμα εμπιστοσύνης – συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Η κυρία Μέρκελ παρακάθεται το βράδυ της Πέμπτης σε δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο σπίτι του στον Λυκαβηττό. Αμφότεροι θα συναντηθούν και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, ανέφρε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ.

Παράλληλα, η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ενέργεια, ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικές σχέσεις «ψηλά» στην ατζέντα

Πέραν των διμερών θεμάτων, επί τάπητος θα τεθούν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και η εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες για τους δημοσιονομικούς κανόνες: «που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία», όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στην Άνγκελα Μέρκελ την υλοποίηση του ελληνικού σχεδιασμού στο ενεργειακό πεδίο, με αιχμή την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με το Κάιρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου. Τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είχε αναπτύξει ο πρωθυπουργός και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό. «Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είχε υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

H πρόσκληση Μητσοτάκη

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα. Νομίζω είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω από αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ», ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Οι βάσεις για το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ μπήκαν στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, κατά την οποία ο πρωθυπουργός την προσκάλεσε στην Ελλάδα. Η πέμπτη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη χώρα μας, πραγματοποιείται στο δύσκολο φόντο που συνθέτουν η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση. Παρά τους κραδασμούς όμως, στην ίδια συγκυρία όπως εκπέμπεται σταθερά από την κυβέρνηση, οι δείκτες πιστοποιούν την ισχυροποιημένη θέση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη μεταρρυθμιστική δυναμική της.

«Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα. Δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν “δάσκαλοι” που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται “παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα”, αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild τον περασμένο Μάιο.

Σε τι προσβλέπει η Μέρκελ

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και προσέθεσε:

«Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία.»

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.