ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΦΚΑ: Ξεκινούν την Δευτέρα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το επίδομα μητρότητας!

1 min read

Τι πρέπει να κάνει οποιαδήποτε ασφαλισμένη σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής!

Από την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την χορήγηση επιδόματος μητρότητας τόσο για τις ασφαλισμένες γυναίκες του e-ΕΦΚΑ όσο και για τους εργοδότες ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και του εκσυγχρονισμού της χειρόγραφης διαδικασίας υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ σε πρώτη φάση, εντάσσονται – οι εργαζόμενες υπαγόμενες στην ασφάλιση:

του πρώην Κλάδου Ασθένειας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ και του τ. Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (τ. ΤΑΞΥ) που παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
του πρώην Κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.
του πρώην Κλάδου Υγείας του Ο.Γ.Α.
του πρώην Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Α – Τομέας Υγείας Μηχανικών & Εργοληπτών Δημ. Έργων (ΕΤΑΑ -Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Υγείας Υγειονομικών (ΕΤΑΑ -Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Αθηνών (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Α.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Ε.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Π.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΤΑΑ-Τ.Υ.Δ.Θ.), Τομέας Υγείας Συμβολαιογραφών (ΕΤΑΑ – Τ. Υ. Σ.)
του πρώην Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.
Μετά την έκδοση της απόφασης μητρότητας (λοχείας καθώς και τυχόν παράτασης κυοφορίας) η μισθωτή ασφαλισμένη θα έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης ΟΑΕΔ μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Στην επόμενη φάση υλοποίησης της ηλεκτρονικής διαδικασίας χορήγησης του αιτήματος επιδόματος μητρότητας θα ενταχθούν οι ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων γυναικών:

α) οι ασφαλισμένες υπαγόμενες στο άρθρο 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016, οι έμμισθες δικηγόροι και οι ασφαλισμένες του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ

β) οι ασφαλισμένες υπαγόμενες στις ειδικές κατηγορίες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (οι αποκλειστικές νοσοκόμες, οι αμειβόμενες με εργόσημο, οι απασχολούμενες σε οικοδομοτεχνικά έργα, οι ξεναγοί, οι ρυτινοσυλλέκτριες κλπ), οι φέρουσες και οι τεκμαιρόμενες εργαζόμενες μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, οι άνεργες (επιδοτούμενες) από τον ΟΑΕΔ, οι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος μητρότητας καθώς και οι γυναίκες που υιοθετούν τέκνο.

Συγκεκριμένα, οι αναφερόμενες γυναίκες της α’ υποπερίπτωσης υπαγόμενες στο άρθρο 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 και οι έμμισθες δικηγόροι, δεδομένου ότι δεν έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, θα πρέπει να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά στη Γενική Διεύθυνση Παροχών και Υγείας του e-ΕΦΚΑ (e-mail:tm.aepid.mitr@efka.gov.gr & tm.bepid.mitr@efka.gov.gr ).

Οι ασφαλισμένες του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ θα συνεχίσουν να τις καταθέτουν στις Υπηρεσίες τους, οι οποίες και είναι αρμόδιες για να τα διαβιβάσουν στη Γενική Διεύθυνση Παροχών και Υγείας του e ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά όμως τα αιτήματα των εμμίσθων δικηγόρων θα εκκαθαριστούν από την Υπηρεσία μετά την έκδοση οδηγιών που έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι χειρόγραφες βεβαιώσεις Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού που έχουν εκδοθεί από το γυναικολόγο ιατρό μέχρι και 30/11/2021 και έχουν ήδη κατατεθεί ή θα κατατεθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα γίνονται αποδεκτές για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και θα διεκπεραιώνονται με τη συνήθη διαδικασία για το λόγο ότι δεν υποστηρίζεται η ηλεκτρονική τους επεξεργασία.

εφκα e-EFKA

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας της ασφαλισμένης να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή της, θα πρέπει αυτή να απευθύνεται στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας ή εργασίας για ασφαλισμένη του π. ΟΑΕΕ προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Τμημάτων Παροχών θα καταχωρούν και θα διεκπεραιώνουν τα αιτήματα μέσω της νέας web-εφαρμογής

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.