ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΦΚΑ: Προχωράει άμεσα στην σύσταση εταιρείας διαχείρισης ακινήτων

1 min read

Στόχος η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του, αντικειμενικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ

Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για τη σύσταση της εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων που θα απαρτίζεται από έμπειρους συμβούλους του real estate, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπαρχόντων ακινήτων του Φορέα.

Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ ενέκρινε το καταστατικό της νέας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύστασή της και να ξεκινήσει η λειτουργία της.

Ο ΕΦΚΑ διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 1,4 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 20% της περιουσίας – που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας– μένει τελείως αναξιοποίητο.

Η σημαντική αυτή ακίνητη περιουσία (πολυώροφα κτίρια, οικόπεδα, διαμερίσματα κ.λπ.) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των εσόδων των Ταμείων, δηλαδή των ίδιων των ασφαλισμένων και των παροχών τους (συντάξεις, επιδόματα, κ.λπ.).

Στην πράξη, με τη λειτουργία της η νέα εταιρεία θα κληθεί να προχωρήσει στον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα (ώστε να μισθωθούν) και σε κατάλληλα για ιδιόχρηση (που θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του ταμείου).

Στόχος της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Στον ιδρυτικό της νόμο, ορίζεται ρητά ότι η νέα εταιρεία αναλαμβάνει τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας των πρώην ασφαλιστικών ταμείων και θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με πλήρη διαφάνεια.

Η περιουσία

Η τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε το 2017. Ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι η εξασφάλιση επιπλέον εσόδων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η αναβάθμιση των περιοχών που βρίσκονται τα ακίνητα του Φορέα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η μέση παλαιότητα των κτιρίων που έχει στην κατοχή του ο e-ΕΦΚΑ προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 47 έτη. Με το 40% να έχουν ανεγερθεί μετά την δεκαετία του 80.

Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ: Στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου. Στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας. Το 18,9% είναι εκμισθωμένα. Το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα. Και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του ταμείου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.