ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΦΚΑ – Ποιοι καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά από εισφορές

1 min read

Αναδρομικά εκατοντάδων ευρώ από εισφορές καλούνται να πληρώσουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες,  Πρόκειται κυρίως για νέους μηχανικούς, οι οποίοι ενώ έπρεπε να είχαν υπαχθεί στην υποκατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, τελικά κατετάγησαν αυτομάτως από το σύστημα του ΕΦΚΑ στην πρώτη. Κι αυτό, γιατί το Υπερταμείο ασφάλισης καθυστέρησε δραματικά να τους εγγράψει στα μητρώα του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να υποβάλουν αίτηση για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς προβλέπει ότι όλοι οι μη μισθωτοί είναι υποχρεωμένοι μια φορά τον χρόνο να επιλέγουν ασφαλιστική κλάση βάσει της οποίας θα καταβάλλουν μηνιαίως τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Υπάρχουν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που κυμαίνονται από 210 ευρώ (1η κλάση) έως 566 ευρώ (6η κλάση). Ωστόσο οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει πέντε έτη ασφάλισης μπορούν να επιλέξουν την ειδική κατηγορία η οποία ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών. Για το διάστημα αυτό οι νέοι επιστήμονες πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα 126 ευρώ τον μήνα.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται με συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής, μετά το πέρας της οποίας δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής για όλο το αντίστοιχο έτος. Φυσικά, βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να επιλέξει ασφαλιστική κλάση είναι να έχει πρώτα εγγραφεί στα μητρώα του ΕΦΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.