ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΦΚΑ: Επανεξετάζεται ο φάκελος συνταξιοδότησης σε περίπτωση ευνοϊκότερου νόμου

1 min read

Δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης συνταξιοδότησης έχουν οι ασφαλισμένοι, σε περίπτωση που η νομοθεσία μεταβληθεί ως προς το ευνοϊκότερο.

Τη σχετική δυνατότητα αναφέρει έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στόχος είναι να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, όσον αφορά το δικαίωμα ανάκλησης νόμιμων επωφελών ατομικών διοικητικών πράξεων.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το δικαίωμα συνταξιοδότησης κρίνεται κατ’ αρχήν «με βάση το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως συνταξιοδότησης, εκτός αν, μέχρι να κριθεί οριστικά το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εκδοθεί ευμενέστερος νόμος για τον ενδιαφερόμενο, οπότε εφαρμόζεται ο ευμενέστερος νεότερος νόμος».
Όμως, ανάμεσα στις περιπτώσεις που κάμπτεται η αρχή απαγόρευσης της ανάκλησης νόμιμων επωφελών ατομικών διοικητικών πράξεων, είναι και εκείνη της μεταβολής της νομοθεσίας, που δεν ελήφθη υπόψη κατά το χρόνο έκδοσης της διοικητικής πράξης.

Ως εκ τούτου, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου επισημαίνει ότι «μπορεί να γίνει δεκτή η δυνατότητα επανόδου της υπηρεσίας προς επανεξέταση υπόθεσης που έχει οριστικοποιηθεί στην περίπτωση κατά την οποία έχει συντελεστεί μεταβολή της νομοθεσίας που δεν ελήφθη υπόψη, μέχρι να κριθεί οριστικά το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε όλα τα στάδια της διοικητικής διαδικασίας».

Σε περιπτώσεις που επήλθε μεταβολή της νομοθεσίας, όσο η υπόθεση ήταν σε εκκρεμόττηα και η μεταβολή δεν ελήφθη υπ’ όψιν κατά το χρόνο έκδοσης της διοικητικής πράξης, είναι δυνατή η ανάκλησή της, για να εξεταστεί το αίτημα με νέες διατάξεις. Προϋπόθεση είναι οι νέες ρυθμίσεις να είναι πιο ευνοϊκές και να υποβάλλει αίτημα ο ασφαλισμένος.

Στις περιπτώσεις αυτές, η έναρξη συνταξιοδότησης τοποθετείται στην ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας διάταξης».

Το έγγραφο καλεί τους υπαλλήλους των τμημάτων απονομών συντάκεων να καταβάλλουν προσπάθεια για την ορθή ενημέρωση των ασφαλισμένων. «Η ενημέρωση αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να δηλώσουν υπεύθυνα ότι τελικώς επιθυμούν να ανακληθεί η διοικητική πράξη, επειδή κρίνουν ότι στην περίπτωσή τους θα έπρεπε να εφαρμοστεί συγκεκριμένη (ευνοϊκότερη) διάταξη, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την υποχρέωση να επιστρέψουν ποσά συντάξεων που έλαβαν, βάσει της ανακλητέας απόφασης» τονίζεται στο ίδιο έγγραφο.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.