ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εφιάλτης για τον Ερντογάν η νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας

1 min read

Οι επανειλημμένες προσπάθειες στήριξης της λίρας το περασμένο έτος άφησαν την Τουρκία με επικίνδυνα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Νέα βουτιά έκανε σήμερα η τουρκική λίρα, που είναι σε τροχιά να καταγράψει τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της τους τελευταίους 7,5 μήνες, σύμφωνα με το Reuters.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί 3,6% μετά τη βουτιά 5,1% που έκανε την Παρασκευή,όταν σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Τραπεζίτες ανέφεραν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το συνολικό όριό της για ανταλλαγή λιρών με ξένο νόμισμα στο 30% για μη ληξιπρόθεσμες συναλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων των τραπεζών. Οι επανειλημμένες προσπάθειες στήριξης της λίρας το περασμένο έτος άφησαν την Τουρκία με επικίνδυνα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Στην Τουρκία θα γίνουν δημοτικές εκλογές την Κυριακή και οι Αρχές προσπαθούν αυτή την εβδομάδα να σταθεροποιήσουν τη λίρα, πιέζοντας τους κερδοσκόπους που πωλούν το νόμισμα.

«Η αντίδραση της διοίκησης στο αποτέλεσμα αυτών των κρίσιμων εκλογών – που θεωρούνται από πολλούς ως δημοψήφισμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και τις εκτελεστικές αρμοδιότητές του – θα έχει μεγάλη σημασία για τη λίρα και τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού», ανέφερε αναλυτής της Rabobank σε σημείωμά του. Οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 18,5%, σε τροχιά να κλείσουν στο υψηλότερο επίπεδο περίπου πέντε μηνών. Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχωρούσε 0,4%, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω απωλειών των ενεργειακών και βιομηχανικών μετοχών. Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε μία πιο αδύναμη λίρα, λόγω του σημαντικού ύψους των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν λίρες στην αγορά του Λονδίνου (swap market), μία ημέρα μετά την καθοδήγηση που τους δόθηκε να μην προσφέρουν το νόμισμα στη βασική αγορά του εξωτερικό έως τις εκλογές της Κυριακής. Την Τετάρτη, το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας στην αγορά του Λονδίνου (London overnight swap rate) εκτινάχθηκε έως το 1.200% λόγω του προσωρινού αυτού μέτρου στήριξης της λίρας. Πρόκειται για το υψηλότερο με διαφορά τέτοιο επιτόκιο που έχει καταγραφεί και οικονομολόγοι σημείωναν ότι αυτό δεν βασιζόταν πλέον σε πραγματικές συναλλαγές. Το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας – για μία ημέρα και μία εβδομάδα – υποχώρησε στο 50% σήμερα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.