ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εφιάλτης για τον Ερντογάν: H Ρωσία εξασφαλίζει στην Αίγυπτο τα μέσα για κυριαρχία στη Μεσόγειο

1 min read

Από τη στιγμή που η Αίγυπτος έθεσε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στο θέμα της Λιβύης, η Τουρκία φαίνεται να σταμάτησε την προέλαση στη Σύρτη, δείχνοντας πως γνωρίζει καλά τον συσχετισμό δυνάμεων.

Είναι γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι διαθέτουν τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και δη με διαφορά, την ώρα που η ρωσική αμυντική βιομηχανία, παραδοσιακά φιλικά προσκείμενη προς τον Ερντογάν, κάνει αυτή την ισχύ ακόμη πιο ξεκάθαρη.

Με την είδηση ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Uralvagonzavod (UVZ) της Ρωσίας και τον οργανισμό εξαγωγής όπλων Rosoboronexport για άδεια κατασκευής 500 τεθωρακισμένων T-90MS, η Αίγυπτος γίνεται ο πιο σημαντικός στρατιωτικός εταίρος, με τη μεγαλύτερη δύναμη τεθωρακισμένων, της Ρωσίας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ωστόσο δεν προβλέπεται πως τα αιγυπτιακά Τ-90MS θα κατασκευάζονται πλήρως σε αιγυπτιακό έδαφος αλλά μάλλον σημαντικά τμήματα θα φτάνουν στη χώρα προκατασκευασμένα στη ρωσική γραμμή παραγωγής και θα συναρμολογούνται σε αιγυπτιακό έδαφος.

Αυτό θα μειώσει και τον χρόνο ολοκλήρωσης και παράδοσης των οχημάτων στον αιγυπτιακό στρατό.

Το T-90MS είναι η τελευταία εξαγωγική έκδοση του τρίτης γενεάς άρματος Τ-90. Ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς του οπλισμού, σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός, θωράκιση που συνδυάζει παθητική προστασία από χάλυβα και συνθετικά υλικά και υψηλή κινητικότητα. Είναι ικανό να μάχεται σε συνθήκες ημέρα ή νύχτας, με κάθε καιρό και σε κάθε περιβάλλον επιχειρήσεων.

Ρωσική βοήθεια σε στεριά και αέρα

Νωρίτερα φέτος έγινε γνωστό ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35. Σύμφωνα με πηγές, η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018, ενώ η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσει το πιθανότερο στο διάστημα 2020-2021.

Αίγυπτος

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά άλλωστε! Ένα χρόνο αφότου ο αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία, το 2013, το Κάιρο σύναψε συμφωνία με την Μόσχα για την αγορά διαφόρων τύπου αντιαεροπορικών συστημάτων αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα είχαν υπογραφεί συμφωνίες για την πώληση 46 μαχητικών MIG-29M/M αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 46 μαχητικών ελικοπτέρων Ka-52 αξίας μεγαλύτερης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Σαν έτοιμος από καιρό»

Η ισχύς του αιγυπτιακού στρατού έχει μακρά παράδοση, εξηγεί ο Γκύντερ Μάγερ από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς: «Χρονολογείται από την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ το 1979. Έκτοτε ο αιγυπτιακός στρατός τροφοδοτείται κάθε χρόνο από τις ΗΠΑ με όπλα αξίας περίπου 1,3 δις ευρώ. Οι Αμερικανοί είχαν δεσμευτεί τότε σε στήριξη τέτοιου ύψους τόσο απέναντι στο Ισραήλ όσο και απέναντι στην Αίγυπτο».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου αλ Σίσι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Αιγύπτου το 2014, η χώρα έχει αυξήσει σημαντικά τον αμυντικό της εξοπλισμό. Σύμφωνα με ανάλυση του Carnegie Middle East Center αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους: στους αυξανόμενους κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, στις αμερικανικές πιέσεις αλλά και στη συνεργασία του αιγυπτιακού στρατού με άλλους εταίρους, κυρίως τη Γαλλία και τη Ρωσία. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αποφασιστικότητα του αλ Σίσι να αποτρέψει το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.

Πηγή: AMN

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.