ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίησης για κρούσματα κορονοϊού

1 min read

Οι επιστήμονες εντόπισαν «ύποπτους» ακόμα και σε περιοχές χωρίς κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα!

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή που έχει στόχο να εντοπίζει τις ενδεχόμενες περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού ανά την επικράτεια δημιούργησε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μανώλης Βασιλάκης. Μαζί με την ερευνητική ομάδα του θέλησε να καλύψει το κενό της Πολιτείας που αδυνατούσε να κάνει μαζικά τεστ, χαρτογραφώντας παράλληλα τις περιοχές όπου οι άνθρωποι εμφάνιζαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Covid-19.

«Αυτό δεν σημαίνει πως όποιος είχε σύμπτωμα παρόμοιο με αυτό του κορονοϊού είχε απαραιτήτως προσβληθεί από αυτόν» διευκρινίζει ο καθηγητής.

Για τον λόγο αυτό, στην επίμαχη ερώτηση δινόταν στους συμμετέχοντες η επιλογή να απαντήσουν «Δεν είμαι σίγουρος/η». Η μοναδικότητα της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του πληθοπορισμού, γνωστή και ως crowdsourcing. Οπως εξηγεί ο δρ Βασιλάκης, πρόκειται για κάτι που κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων, όπως o σεισμός στην Αϊτή ή η τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, όπου οι πολίτες προωθούσαν ανάλογες πληροφορίες σε σχεδιασμένες βάσεις γεωγραφικών δεδομένων.

«Είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ευρέως στην Ελλάδα και θέλαμε να δούμε αν θα ήταν χρήσιμη και στην περίπτωση του κορονοϊού. Λίγες ημέρες αργότερα ενημερωθήκαμε ότι ερευνητές στις ΗΠΑ επέλεξαν την ίδια μέθοδο για να εξακριβώσουν τη χωρική εξάπλωση των ατόμων που παρουσίασαν συμπτώματα ίδια με αυτά του ιού» λέει ο Μανώλης Βασιλάκης.

Η εφαρμογή προωθήθηκε από τα μέσα Μαρτίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχικά στον στενό πανεπιστημιακό κύκλο των δημιουργών της και αργότερα άρχισε να διαχέεται σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Περιμέναμε να έχουμε το πολύ 2.000 συμμετοχές ανά ημέρα, όμως υπήρξε μέρα που έλαβαν μέρος περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα».

Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται από την έρευνα και προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι κάποιοι σε περιοχές της Ελλάδας που δεν υπήρξε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εμφάνιζαν παρόμοια συμπτωματολογία!

«Συνολικά έλαβαν μέρος 220.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας. Περίπου το 3% αυτών ήταν σίγουρο ότι είχε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού» λέει ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας και προσθέτει: «Πρόκειται δηλαδή για περισσότερους από 6.000 ανθρώπους εκ των συμμετεχόντων. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται τόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Αυτή την περίοδο ο καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας των δεδομένων, προκειμένου τις ερχόμενες εβδομάδες να δημοσιευτούν τα συμπεράσματα της έρευνας σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Ο δρ Βασιλάκης πραγματοποίησε την εν λόγω εφαρμογή σε συνεργασία με τους ερευνητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και επιστημονικούς συνεργάτες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τη δρα Βαρβάρα Αντωνίου που ανέλαβε τη χαρτογραφική ανάλυση και την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Χατζάκη που ασχολήθηκε με τη στατιστική επεξεργασία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.