ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

EE & Βερολίνο «τελειώνουν» τον East Med με διακοπή χρηματοδότησης: «Μολύνει το περιβάλλον φτιάξτε αιολικά πάρκα»

1 min read

Ο Γερμανός αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Κλάους-Ντίτερ Μπόρχαρντ δήλωσε πως η επιτροπή εξετάζει την αποπομπή του αγωγού East Med από τη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος, άρα και από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα «τελειώσει» κάθε πιθανότητα πραγματοποίησής του έργου, το οποίο θα έχει τεράστιο κόστος ακόμα και με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

Ο λόγος που ο επίτροπος θέλει να «σκοτώσει» το έργο είναι πως δεν είναι αρκετά… «περιβαλλοντικό» και πως δεν συμφέρει καθώς υπάρχουν οι σταθμοί LNG.

Συγκεκριμένα ο κ.Μπόχαρντ δήλωσε: 

«Υπάρχουν αρκετά σχέδια στον κατάλογο (σσ. των έργων κοινού ενδιαφέροντος) που επιλέγονται λόγω πολιτικής φύσης και δεν πρέπει να παραμείνουν στη λίστα. Υπάρχουν έργα που υπάρχουν ήδη εδώ για τέσσερα ή τέσσερα χρόνια, και δεν έχει συμβεί τίποτα ακόμη – δεν υπήρχε καμία πρόοδος.

Εάν ένα έργο δεν έχει δει καμία ανάπτυξη για τρία, τέσσερα χρόνια, θα πρέπει αυτόματα να αφαιρεθεί από τη λίστα. Είναι ακριβώς εκεί επειδή το θέλουν οι κυβερνήσεις ή οι υποστηρικτές».

«Ο East-Med είναι ένα από αυτά τα έργα. Μπορώ να καταλάβω ότι υπάρχει πολύ αέριο στη Μεσόγειο Θάλασσα, υπάρχουν αυτά τα πεδία φυσικού αερίου, αλλά θα ήταν πιο λογικό να χρησιμοποιείς τις περιφερειακές εγκαταστάσεις LNG παρά να μεταφέρουμε φυσικό αέριο σε έναν μακρύ αγωγό στην Ελλάδα και περαιτέρω στις αγορές μας.

Και προσπαθούμε επίσης να κινηθούμε προς άλλες πηγές ενέργειας, όπως ανανεώσιμα αέρια και ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια».

Όπως είναι προφανές το Βερολίνο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ολοκληρωθεί ο East Med, καθώς θέλει να έχει το μονοπώλιο του φυσικού αερίου στην ΕΕ, το οποίο αφού αγοράζει από τη Ρωσία διανέμει σε υψηλές τιμές στα υπόλοιπα κράτη μέλη. 

Αυτός δεν είναι η πρώτη ενεργειακή «σφαλιάρα» της ΕΕ στην Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από υπόδειξη του Βερολίνου προχωράει στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Ελλάδας ώστε να κατασκευαστούν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα από γερμανικές εταιρίες (με λεφτά του ελληνικού λαού), τα οποία φυσικά και δεν θα έχουν την ίδια ενεργειακή απόδοση, ενώ χιλιάδες Έλληνες θα χάσουν τις δουλειές τους.

Δημοσίευση στα Social Media