ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

22 Σεπτεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έχουν «γνώσιν οι φύλακες» απαντούν Αίγυπτος-Ισραήλ για τα τουρκικά drones στα κατεχόμενα

1 min read

Η Αίγυπτος και το Ίσραήλ έχουν επίγνωση του τι σημαίνει η παρουσία των τουρκικών drones στην Κύπρο

Κώστας Βενιζέλος

  • Πλήρως έτοιμη είναι επιχειρησιακά η αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και ήδη η κατοχική Τουρκία έχει δοκιμάσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές. Τα drones αυτά, χρησιμοποιούνται σε αποστολές στην περιοχή, ενδεχομένως για λόγους εξάσκησης αλλά και ελέγχου.

Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και χώρες της περιοχής, Αίγυπτος και Ισραήλ, παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές ενέργειες. Οι δύο αυτές χώρες γνωρίζουν πως είναι στο στόχαστρο της Άγκυρας και διαμηνύουν ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Αμφότερες καθιστούν σαφές πως είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακά μια αποστολή τουρκικών drones εναντίον τους.

  • Από την πλευρά του, το κυπριακό ΥΠΕΞ ενημερώνοντας ξένα κράτη και Οργανισμούς σημειώνει ότι οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας, σε Λευκόνοικο και Μπογάζι (ναυτική βάση), συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της Αν. Μεσογείου. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μια σαφή ένδειξη της θέλησης της Άγκυρας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως βάση.

Πολλές είναι οι χώρες που βλέπουν με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν διά αξιωματούχων τους συζητήσει το θέμα με Τούρκους αρμοδίους και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σε ενέργειες που ενισχύουν την ένταση και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση. Πέραν από τις αντιδράσεις, χώρες της περιοχής θεωρούν πλέον την Τουρκία ως απειλή για την ασφάλειά τους.

Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με τις βάσεις αυτές η Τουρκία θέλει να σταματήσει τις όποιες εναντίον της απειλές εκτός των δικών της συνόρων. Να σταματούν, δηλαδή, οι απειλές αυτές στην Κύπρο!

  • Παράλληλα, σε γεωστρατηγικό επίπεδο η Τουρκία εδραιώνει την παρουσία της. Το σκηνικό αυτό, σε συνδυασμό και με τη θέση για λύση δύο κρατών στο νησί, απομακρύνει τις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Είναι προφανές πως διανύουμε μια περίοδο πρωτόγνωρης ανακατανομής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Τουρκία παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα αυτά θέλει διακαώς να είναι μέρος αυτής της «διαδικασίας» και χρησιμοποιεί στα πλαίσια αυτά και την κατεχόμενη Κύπρο για εκπλήρωση των επιδιώξεών της.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.