ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης Ποιους αφορά

1 min read

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα στη ιστοσελίδα www.efka.gov.gr η ηλεκτρονική αίτηση για την απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης στους ομογενείς προερχόμενους από την Αλβανία, καθώς και σε όσους προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο  e-ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για την υλοποίηση της σχετικής νομοθετικής διάταξης, που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση και περιλαμβάνεται στον ν. 4915/2022 αρ. 73 (Α΄ 63), ΚΥΑ 73135 (ΦΕΚ β΄ 4135/2022), με την οποία μειώνονται από 40 σε 30 τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής στη χώρα για λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης, καθώς οι ομογενείς από τις δύο αυτές περιοχές δεν ήταν σε θέση να βρίσκονται και να εργάζονται στην Ελλάδα προ του 1992, λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών, που επικρατούσαν στις χώρες διαμονής τους εκείνη την περίοδο.

Η διαδικασία για να υποβάλετε αίτηση

Για την υποβολή της αίτησης για την απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης, οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ακολουθώντας την εξής διαδρομή:

  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους
  • Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης
  • στην επιλογή: υποβολή Αίτησης Ομογενών  (βάσει του άρθρου 73 του Ν. 4915/22).

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, υπολογίζεται πως διευκολύνονται 15.000 άτομα που είναι ήδη συνταξιούχοι, ενώ δυνητικά ωφελούμενοι θα είναι περίπου 55.000 άτομα, που εκτιμάται ότι θα καταστούν συνταξιούχοι μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω αίτηση δεν υπάρχει προθεσμία υποβολής.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.