ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δυτικά ΜΜΕ: Οι πραγματικοί νικητές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι τελικά η Μόσχα και η Άγκυρα

1 min read

Το τέλος του πολέμου του Καραμπάχ σηματοδοτεί μια πλήρη αναθεώρηση του χάρτη ασφαλείας του Νότιου Καυκάσου, μιας προβληματικής περιοχής που ενώνεται μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, υποστηρίζουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό ειρηνευτικό σώμα στάλθηκε στον Καύκασο στην περιοχή όπου ζουν Αρμένιοι, οι οποίοι ενοποίησαν τις κατακτήσεις των Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία άλλαξε τη γεωπολιτική κατάσταση σε αυτήν την εκρηκτική περιοχή, σημειώνει η επιρροή της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ρωσίας, όχι της Τουρκίας, στο τέλος αυτής της σύγκρουσης δείχνει ότι η Μόσχα παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας στον Νότιο Καύκασο. Ορισμένοι Αρμένιοι ήλπιζαν για πιο αποφασιστική δράση από τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς οι δύο χώρες έχουν αμοιβαία αμυντική συνθήκη.

Όμως, όπως είπε ο αρμένιος δημοσιογράφος Tatul Hakobyan , ο οποίος καλύπτει γεγονότα στην περιοχή για πάνω από 30 χρόνια, η απόφαση της Ρωσίας να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις έσωσε για άλλη μια φορά τους Αρμένιους από το θάνατο: τελικά, θα μπορούσαν να έχουν χάσει ακόμη περισσότερα εδάφη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του Στεφανάκερτ.

«Οι έξυπνοι και νηφάλιοι Αρμένιοι καταλαβαίνουν ότι οι Ρώσοι παρενέβησαν και, κατά μία έννοια, έσωσαν τον ίδιο τον Καραμπάχ», είπε ο Χακομπιαν.

« Προχωρούμε από το γεγονός ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμη και πλήρη κλίμακα επίλυσης της κρίσης γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε δίκαιη βάση και προς το συμφέρον των Αρμενίων και των Αζερμπαϊτζάν », δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , ο οποίος κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες διαμεσολάβησης για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της συμφωνίας. Της Αρμενίας από τον Νίκολ Πασιανάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev. 

Οι Αζερμπαϊτζάνες χόρευαν στους δρόμους και οι Αρμένιοι λεηλάτησαν το γραφείο του πρωθυπουργού τους μετά από αναφορές ότι η Μόσχα βοήθησε στο τέλος ενός πικρού πολέμου μεταξύ των χωρών τους. Η έντονη αντίθεση μεταξύ της χαράς στο Μπακού και των πικρών δακρύων στο Ερεβάν δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος κέρδισε αυτόν τον πόλεμο, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph .

Φυσικά, το πλούσιο σε ενέργεια Αζερμπαϊτζάν κέρδισε στο πεδίο της μάχης στα ψηλά βουνά του Νότιου Καυκάσου, αλλά για τον έξω κόσμο, το ερώτημα είναι ποιες μεγάλες δυνάμεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το αποτέλεσμα και γιατί η Δύση απουσίαζε όταν αποφασίστηκε η μοίρα ενός βασικού ενεργειακού διαδρόμου.

Παρά τις διαμαρτυρίες που διοργάνωσαν εκπρόσωποι της αρμενικής διασποράς στο Παρίσι και το Λος Άντζελες, οι ηγέτες των Δυτικών δημοκρατιών δεν ρίχνουν δάκρυα κροκόδειλου για την Αρμενία, η οποία ευρέως επαινέθηκε ως φάρος δημοκρατίας μόλις πριν από δύο χρόνια.

Ο Καύκασος ​​είναι μια περιοχή όπου συγκλίνουν οι σφαίρες επιρροής της Ρωσίας και της Τουρκίας. Μέχρι πρόσφατα, η Αρμενία και οι σύμμαχοί της προωθούσαν ενεργά φιλικές πολιτικές δυνάμεις εκεί, και όχι μόνο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ενεργειακού διαδρόμου που οδηγεί από τα κράτη παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τα ανατολικά.

Αλλά τώρα το δίδυμο του Πούτιν και του Ερντογάν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι όταν πρόκειται για πολιτική βίας, όχι για πολιτικές χειρονομίες, είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. 

Από τη Λιβύη έως τη Συρία, και τώρα στον Καύκασο, η Μόσχα και η Άγκυρα υποστήριξαν τις αντίπαλες πλευρές για να επιλύσουν τελικά τη σύγκρουση και στη συνέχεια να μοιραστούν τα τρόπαια μεταξύ τους, ενώ η Δύση προσπαθεί να καταλάβει τι πήγε στραβά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης στον Καύκασο, η Τουρκία ελέγχει τώρα ακόμη πιο σφιχτά μια από τις δυτικές ενεργειακές αρτηρίες, μέσω της οποίας ένα σημαντικό μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προμηθεύεται από την Κεντρική Ασία και το Αζερμπαϊτζάν μέσω της συμφόρησης στο Βόσπορο.

Η Ρωσία παραμένει η μόνη εναλλακτική οδός για την εξαγωγή ενεργειακών πόρων στη Δύση, διότι υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν, η απομόνωση του Ιράν θα παραμείνει η ίδια με εκείνη του Τραμπ.

Οι γείτονες της Τουρκίας, η Ελλάδα και η Κύπρος, που αποτελούν μέρος της ΕΕ, πρέπει να έχουν σκεφτεί αν θα μπορούσαν να λάβουν περισσότερη υποστήριξη από την Αρμενία εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφασίσει τώρα να στραφεί προς τη Δύση. Το αποτέλεσμα ενός μικρού πολέμου στον μακρινό Καύκασο αποδείχθηκε σαφής ένδειξη της ανικανότητας της Δύσης.

Η Ρωσία ενήργησε ως μεσολαβητής στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι όροι της οποίας, προφανώς, θα τηρηθούν, πιστεύει η αμερικανική δημοσίευση Politico.

Τώρα που η σύγκρουση παγώνει επίσημα ξανά, υπάρχουν δύο ξεκάθαροι νικητές σε αυτήν την κατάσταση. Αυτές είναι η Ρωσία και η Τουρκία, που έδειξαν τη δύναμή τους στην περιοχή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολούθησε από έξω, καθιστώντας όλο και πιο άχρηστη για τους γείτονές της.

 


Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.