ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δυτικά Βαλκάνια: Αδιάφορη ΕΕ, άνοιξε την πόρτα σε Ρωσία, Κίνα, Τουρκία

1 min read

Έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι η αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, άφησε ανοιχτή την πόρτα για την άσκηση επιρροής από δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία.

Παρά ταύτα, πολλοί από τους ειδικούς που εξετάστηκαν για να διαφωτίσουν την Επιτροπή, υποστήριξαν ότι η ρωσική επιρροή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται, με το επιχείρημα ότι η οικονομική παρουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι περιορισμένη εξ αντικειμένου.

 

 

Ωστόσο, η Ρωσία έχει αποδειχθεί ικανή να αξιοποιήσει τα προβλήματα της περιοχής «και να υπονομεύσει την πρόοδό της στην κατεύθυνση της ειρήνης, της ευημερίας και τελικά την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», αναφέρει η έκθεση.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι η αυξανόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην περιοχή και παραπέμπει ως παράδειγμα στο αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο τον Οκτώβριο του 2016, το οποίο θεωρεί ως απόδειξη της ρωσικής διάθεσης ανάληψης ρίσκου και επιδίωξης αποσταθεροποίησης.

 

 

Η έκθεση υποστηρίζει ότι αποσταθεροποιητικές ενέργειες υποστηρίζονται από τους Ρώσους και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με άξονα την Republika Srpska, αλλά και στο πλαίσιο της αποτροπής απειλής της εξουσίας της φιλικής ηγεσίας της περιοχής από άλλους πολιτικούς.

Αναφέρονται μάλιστα και προμήθειες χερσαίων οπλικών συστημάτων σχετικά μεγάλου βεληνεκούς από τις αστυνομικές δυνάμεις, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για την ικανότητα της Μόσχας να ανατρέψει την εύθραυστη συνθήκη ειρήνης που διέπει την περιοχή (Συνθήκη του Ντέιτον – 1995) της Βοσνίας Ερζεγοβίνης…

Ο Ρόμπερτ Κούπερ, πρώην διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου, ότι οι Ρώσοι είναι «πολύ καλοί να κάνουν μια κακή κατάσταση χειρότερη» και αυτό σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια, η οποία βρίθει από «κακές καταστάσεις».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.