ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία παρά την έλευση του εμβολίου

1 min read

Η πανδημία φαίνεται πως θα επιταχύνει την άνοδο της Κίνας ως οικονομικής δύναμης, με τις πρόσφατες αυξήσεις κρουσμάτων να καθυστερούν την ανάκαμψη της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Η προοπτική άμεσης διάθεσης εμβολίων κοροναϊού διαφαίνεται στον ορίζοντα, αυξάνοντας τις ελπίδες για ένα γρήγορο τέλος όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και της οικονομικής ύφεσης που επέφερε. Πριν να συμβεί αυτό, όμως, η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσει έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα.

Οι κυβερνητικοί περιορισμοί και οι φόβοι των καταναλωτών απέναντι στη λοίμωξη, θα συνεχίσουν να ρίχνουν τη σκιά τους στην παγκόσμια οικονομία για μεγάλο μέρος του επόμενου έτους, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις από το χώρο των εμβολίων γεννούν ελπίδες για το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΟΣΑ την Τρίτη.

Όταν η παγκόσμια οικονομία επιτέλους ανακάμψει, η Κίνα θα αναδυθεί ως ο μεγάλος νικητής, υποστηρίζει το ερευνητικό σώμα, αφού αναμένεται να εκπροσωπήσει έως και το ένα τρίτο της ανάκαμψης του επόμενου έτους. Την ίδια στιγμή, οι δυτικές χώρες προσπαθούν με αργούς ρυθμούς να ξεπεράσουν την ύφεση-ρεκόρ που έφερε το 2020.

Δημοσιεύοντας νέες προβλέψεις μετά την ανακοίνωση μιας σειράς φαρμακευτικών εταιρειών που αναφέρουν ότι οι κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους για να διασφαλίσουν μια γρήγορη επιστροφή στα επίπεδα δραστηριότητας που τις χαρακτήριζαν πριν την πανδημία.

«Δεν πρόκειται το εμβόλιο να φέρει την κανονικότητα μέσα σε ένα μήνα», τονίζει η Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός απέσυρε τις προβλέψεις ανάκαμψης για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο που έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, ενώ έχει καταστήσει πιο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές.

Τώρα περιμένει η παγκόσμια οικονομία να σημειώσει ανάκαμψη 4,2% εντός του 2021, έχοντας πρώτα καταγράψει αντίστοιχη ύφεση στη διάρκεια του έτους που διανύουμε. Τον Σεπτέμβριο, όταν είχε δημοσιεύσει για τελευταία φορά τις προβλέψεις τριμήνου, έκανε λόγο για ανάκαμψη 5% εντός του 2021.

Ο ΟΟΣΑ περιόρισε το προβλεπόμενο ποσοστό ανάκαμψης για το 2021 στο 3,2% από 4% για τις ΗΠΑ, ενώ στην περίπτωση της Ευρωζώνης στο 3,6% από 5,1%. Η πρόβλεψη για την Κίνα, όμως, έμεινε σταθερή στο 8%.

Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται σε αυτό που η Μπουν αποκαλεί «επιφυλακτική» επισκόπηση των υπολογισμών για την κατασκευή και τη διανομή των εμβολίων, αλλά και σε ό,τι αφορά τα επίπεδα εμβολιασμού σε πληθυσμούς που ενδέχεται να αμφισβητούν την ασφάλειά τους.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι οι περισσότερες οικονομίες θα λειτουργούν με κάποια μορφή περιορισμών μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2021.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους, θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της υγείας μας», σημειώνει η Μπουν.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης θα συνεχίσει να είναι πολύ δυσανάλογος μεταξύ των χωρών. Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2021, η οικονομική παραγωγή της Κίνας αναμένεται να είναι 9,7% υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντιθέτως, η οικονομική παραγωγή της Αργεντινής προβλέπεται να κινηθεί κατά 8% χαμηλότερα.

Μέχρι τότε, η οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να έχει φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα, όμως εκείνη της Ευρωζώνης προβλέπεται 3% χαμηλότερη και της Βρετανίας 6,4% μειωμένη σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η Κίνα θα εκπροσωπεί περίπου το ένα τρίτο της αύξησης της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του ερχόμενου έτους. Η Μπουν αναφέρει ότι η πανδημία φαίνεται να επιταχύνει την ανάδυση της Κίνας ως οικονομικής δύναμης.

«Οι ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι παγκόσμιες προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα. Μια ταχύτερη διανομή αποτελεσματικών εμβολίων θα μπορούσε να φέρει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5% για το 2021 και στο 5,5% για το 2022, ενώ μια καθυστέρηση θα αποδυνάμωνε την επέκταση στο 1,45% για το επόμενο έτος και στο 2,2% για το 2022.

Ο οργανισμός συνέχισε με την παροχή συμβουλών προς τα μέλη του. Παρότρυνε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που το έχουν περισσότερη ανάγκη και να διοχετεύουν κονδύλια που θα αυξήσουν τη ζήτηση και θα επιταχύνουν την ανάκαμψη.

Η Μπουν επισήμανε ότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ λαμβάνουν ως δεδομένη την πρόσθετη οικονομική υποστήριξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αν αυτή δεν προσφερθεί από τις κυβερνήσεις ενδέχεται να επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη.

«Η γνώση ότι έχουμε πάρει μαθήματα από την τελευταία κρίση θα καθησύχαζε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», συμπληρώνει.

Πηγή: www.wsj.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.