ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δύσκολη νύχτα στην Κύπρο: Μπαράζ συσκέψεων υπό τον Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ

1 min read

Αλλεπάλληλες συσκέψεις συγκαλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για τον χειρισμό του θέματος που προέκυψε με την ανανέωση του τουρκικής Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στον απόηχο της ανανέωσης, της τουρκικής Navtex στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το “υπουργικό συμβούλιο” της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ») ανανέωσε για άλλα έξι χρόνια τη “συμφωνία” με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου. Η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη σημερινή συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου». Η «συμφωνία» είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» της «ΤΔΒΚ» .

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υφυπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Συντηρητικών, Τερέζα Βίλιερς, η οποία ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου για παροχή 64 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ στην ιδιωτική εταιρεία της Αιγύπτου Dolphinus σε διάστημα δεκαετίας για 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας “Egypt Today”. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Αίγυπτος έχει ήδη υπογράψει συμφωνία και με την Κύπρο για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στις Αιγυπτιακές ακτές.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Γενικής Εταιρείας Πετρελαίου και εμπειρογνώμονα, Μεντχάτ Γιούσεφ, ότι το Κάϊρο έχει μέχρι στιγμή υπερτερήσει της ‘Αγκυρας στον αγώνα για την εξεύρεση πηγών αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει να εδραιώνει την συμμαχία της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούσεφ, η συμμαχία Αιγύπτου – Κύπρου είναι «η πιο ισχυρή του είδους της στην Μεσόγειο, γιατί οι δυο χώρες έχουν μεγάλα κοιτάσματα, ενώ είναι επίσης θετική για την Ε.Ε. η οποία επιθυμεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες της για φυσικό αέριο εκτός του ρωσικού μονοπωλίου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, όταν δημιουργηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας από την μια πλευρά και Αιγύπτου από την άλλη, «η Αίγυπτος θα είναι το μοναδικό κέντρο για την διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δια μέσω των τερματικών υγροποίησης της».

Ο τρόπος της παροχής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γράφει το δημοσίευμα, είναι ακόμη υπό μελέτη και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η μεταφορά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.