ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

5 Δεκεμβρίου 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δύο τα σενάρια για τις συντάξεις – Κρίσιμος ο Οκτώβριος

1 min read

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται διατεθειμένη να υποστηρίξει τη μη περικοπή των συντάξεωναπό την 1η Ιανουαρίου 2019 εφόσον τα στοιχεία δείξουν πως οι δημοσιονομικοί στόχοι για το επόμενο έτος θα πιαστούν χωρίς πρόβλημα.

Αυτό βρίσκει αντίθετες πολλές χώρες της ευρωζώνης και τους υπόλοιπους θεσμούς. Είναι ενδεικτικό πως ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ με δήλωσή του στο Πρώτο Θέμα προειδοποίησε σχετικά πως δεν πρέπει να ακυρωθούν οι ήδη ψηφισμένες περικοπές: «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ενισχύει τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Οτιδήποτε άλλο είναι αυτοκαταστροφικό. Ούτε η Ελλάδα, ούτε οι εταίροι της στη ζώνη του Ευρώ θέλουν να ξαναβαδίσουν σε αυτό το δρόμο», είπε.

Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν με βεβαιότητα πως η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν θα προχωρήσει και δίνουν δύο εκδοχές για το τι θα συμβεί. Η πρώτη εκδοχή προβλέπει την αναβολή των μέτρων για συγκεκριμένο διάστημα και το δεύτερο σενάριο την πλήρη αναστολή της περικοπής κατά 18% της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συντάξεων.

Το θέμα αυτό αναμένεται να κριθεί τον Οκτώβριο όταν το υπουργείο Οικονομικών υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019.

Πρέπει να σημειωθεί πως η δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση προβλέπει τη μείωση της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης σε καθαρό ποσό (αφαιρουμένων των φόρων και των εισφορών) κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,84 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός οι περικοπές θα πρέπει όμως να γίνουν στο καταβαλλόμενο ποσό για συντάξεις και να φθάσουν περίπου τα 2,25 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μη περικοπή των συντάξεων θα απαιτήσει και πρόσθετους χειρισμούς από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, καθώς θα δημιουργηθούν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων με μεγάλες διαφορές στο τελικό ποσό της σύνταξης, αν και έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Με πιο απλά λόγια, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο 2016 θα διατηρήσουν το ύψος των συντάξεών τους, αντιθέτως από όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ημερομηνία αυτή και έχουν ήδη υποστεί μειώσεις 30% και 35% στις απολαβές τους, στη βάση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου!

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. Newskamatero.eu