ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δραγασάκης: Και τα δάνεια των εμπόρων στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

1 min read

Στα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης για την προστασία της α΄ κατοικίας και κυρίως στον κοινωνικό χαρακτήρα της αναφέρθηκε αναλυτικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στις 17:00 η τροπολογία θα μπει σε μια «ιν βίτρο» συζήτηση με την κλήση φορέων στο πλαίσιο μιας νέας συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Από την πρώτη στιγμή της πρωινής συνεδρίασης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν διάφορα ζητήματα και ζήτησαν να δοθεί χρόνος ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση επί της τροπολογίας, που όπως τόνισαν αφορά χιλιάδες πολίτες.

Μετά τη συμβιβαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Κουτσούκου, αποφασίστηκε η έκτακτη απογευματινή συνεδρίαση στην οποία θα κληθούν εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Καταναλωτών, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Ένωσης Δανειοληπτών και της Τράπεζας Ελλάδος.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στα βασικά σημεία της τροπολογίας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως: Στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα δάνεια των εμπόρων, που είχαν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. «Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το κάνει αυτό», τόνισε.

Επίσης πως στόχος είναι μικρότερες δόσεις προκειμένου να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια καθώς και ότι υπάρχει δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κ. Δραγασάκη στους κακοπληρωτές που όπως είπε δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για να θεωρηθούν οι πάντες ως κακοπληρωτές. Υπογράμμισε μάλιστα πως προκειμένου να προκύψει η ρύθμιση ελήφθησαν υπόψη: η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική διάσταση (δηλαδή οι πόροι που μπορούν να διατεθούν) καθώς και η κατάσταση των τραπεζών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε κατανοητές τις αντιδράσεις για την περιορισμένη συζήτηση της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος θα ήθελε περισσότερο χρόνο, ωστόσο, θα πρέπει, όπως είπε, το θέμα να ρυθμιστεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Απαντώντας στο σχόλιο του εισηγητή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή, που έκανε λόγο για συμβιβασμό της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι «στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εποπτεία, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια».

«Μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών, δεκαετίες πληρώσαμε για να μην καταστραφούν και αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να μη θυσιάσει τα πάντα και να βρούμε μια χρυσή τομή ξεκινώντας με τις ανάγκες αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν. Η πρότασή μας είναι ένας συμβιβασμός, δεν είναι παράδοξο, στην οποία όμως κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

ethnos.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.