ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δουλεύουμε 178 ημέρες το χρόνο για να πληρώνουμε το κράτος

1 min read

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της μελέτης για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2019 που διενήργησε για 6η συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΦΙΜ, από τα οποία προκύπτει ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εργάστηκαν 178 από τις 365 μέρες του χρόνου, για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος. Ωστόσο αυτό συνιστά μείωση τριών ημερών λιγότερο απ’ ό,τι το 2018 που αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας, καθώς αντίστοιχη μεταβολή είχε να σημειωθεί από τη διετία 2008-2009 (από 150 σε 147 ημέρες).

Η έρευνα δείχνει ότι το 2019 η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για την Ελλάδα ήταν η 28η Ιουνίου. Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και εισφορές το 2019 (76,5 δις ευρώ) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που κατέβαλαν τα νοικοκυριά την προηγούμενη χρονιά (43,1 δις ευρώ το 2018) για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες).

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020 – πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία – η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας επρόκειτο φέτος να ήταν η 27η Ιουνίου, δηλαδή μία ημέρα λιγότερη απ’ ό,τι το 2019. Ωστόσο, η αναμενόμενη μεγάλη μεταβολή των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας ακυρώνει εκ των πραγμάτων κάθε πρόβλεψη που βασίζεται στον προϋπολογισμό.

Το κράτος δαπάνησε το 2018 το 40,5% των συνολικών του εσόδων στην κοινωνική προστασία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων (28,1% των συνολικών εσόδων) αφορούσε συντάξεις γήρατος. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, 6,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πάντως η χειρότερη επίδοση της Ελλάδας ως προς την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας σημειώθηκε το 2016, όταν χρειάστηκαν 182 ημέρες εργασίας για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κράτους.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε: «Την καλή αρχή του 2019, όταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε 3 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανέκοψε φέτος η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας που ανέτρεψε σχεδιασμούς και επέβαλε τη δική της πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι πως η ανάγκη να ξαναμπεί η χώρα μας με αποφασιστικότητα στον δρόμο της περαιτέρω μείωσης φόρων και εισφορών παραμένει επιτακτική, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την ανακούφιση των συνεπειών της νέας αυτής κρίσης στα νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.