ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δώρο Χριστουγέννων Πώς θα το υπολογίσετε Τι πρέπει να γνωρίζετε

1 min read

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων για το 2019 σε όλους τους μισθωτούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη, όπως προβλέπει ο νόμος.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως το Δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Ιδιωτικός τομέας- Δώρο Χριστουγέννων: Ο τρόπος υπολογισμού

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι η σχέση εργασίας των οποίων είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, το οποίο, βάσει νομοθεσίας, είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους μέσω της εφαρμογής του ΚΕΠΕΑ (kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php) το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

ΟΑΕΔ –Δώρο Χριστουγέννων

Νωρίτερα θα καταβάλει ο ΟΑΕΔ το δώρο Χριστουγέννων για το 2019. Αναλυτικά, τα ε πιδόματα που θα προπληρωθούν είναι τα παρακάτω:

-Από τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019 θα αρχίσει να καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων 2019 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

-Επίσης, από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 θα ξεκινήσουν να προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων καθώς και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων. Η καταβολή θα γίνει από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2020.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.