ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

20 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Δώρο» 25% έκπτωση για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

1 min read

Μπόνους- έκπτωση 25% θα δώσει η Κυβέρνηση σε εργαζομένους και επιχειρήσεις που  έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους (καθώς έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό), αλλά αυτοί επιλέξουν να τις καταβάλουν εμπρόθεσμα.

Το σχετικό κίνητρο για αυτούς που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, αλλά είναι τυπικοί με τα χρέη τους, αν και μπορούν να αναστείλουν τις πληρωμές, ανακοινώθηκε μεν από το οικονομικό επιτελείο, αλλά ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στους περίπου 700 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κυβερνητική απόφαση (π.χ. εστίαση) είτε έχουν πληγεί ιδιαίτερα με την κρίση κορωνοϊού (περίπου 600 ΚΑΔ που επικαιροποιήθηκαν την Τρίτη).

Για τους εργαζομένους επιχειρήσεων σε κλάδους που έχουν πληγεί το μέτρο της έκπτωσης αφορά μόνο όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στις συγκεκριμένες λίστες θα πρέπει να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους κανονικά και εμπρόθεσμα, καθώς δεν δικαιούνται ούτε την τετράμηνη αναστολή ούτε την έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη εξόφληση.

Ειδικότερα, με νεότερες κυβερνητικές ανακοινώσεις εξειδικεύτηκαν τα εξής:
• Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ προβλέπεται η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
◦ α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020, αντίστοιχα.
◦ β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020, καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων κάθε ρύθμισης.
• Προβλέπεται παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα αρχικώς προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων (που απασχολούν έως πέντε εργαζομένους και είναι στους ΚΑΔ) προβλέπονται:
• Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφληση των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
• Η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον εξοφληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

Δημοσίευση στα Social Media