ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διπλωματική κρίση Γερμανίας – Ρωσίας: Το Βερολίνο απελαύνει δύο διπλωμάτες

1 min read

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας θεωρεί την Ρωσία «ύποπτη για τρομοκρατία επί γερμανικού εδάφους», μετά την δολοφονία, τον περασμένο Αύγουστο, ενός 40χρονου Γεωργιανού, σε κεντρικό πάρκο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την έρευνα έχει πλέον αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, καθώς υπάρχουν «αρκετά στοιχεία» ότι πίσω από την δολοφονία βρίσκονται είτε «ρωσικές αρχές» είτε αξιωματούχοι της φιλικά προσκείμενης στην Μόσχα κυβέρνησης της Τσετσενίας.

Η υπόθεση λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις, με την ανώτατη διωκτική αρχή της Γερμανίας να υποψιάζεται επισήμως την Ρωσία για τρομοκρατικές πράξεις επί γερμανικού εδάφους.

Aντιδρώντας στην εξέλιξη, η γερμανική κυβέρνηση απέλασε νωρίτερα σήμερα δύο στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Είχε μάλιστα προηγουμένως ενημερώσει σχετικά τον ρώσο Πρέσβη στο Βερολίνο Σεργκέι Γ. Νετσάγιεφ, επιδίδοντάς του αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Οι δύο Ρώσοι πράκτορες χαρακτηρίστηκαν από τις γερμανικές αρχές «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα εντός επτά ημερών.

Μέχρι τώρα ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες στην ρωσική πρεσβεία, αλλά, σύμφωνα με το Spiegel, εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες GRU. Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπέβαλαν στο υπουργείο Εξωτερικών κατάλογο με πιθανούς υποψηφίους για απέλαση και η κυβέρνηση έκανε την τελική επιλογή, την οποία αιτιολόγησε επικαλούμενη έλλειψη συνεργασίας από τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία.

Στην ρηματική διακοίνωση το Βερολίνο ζητά επιτακτικά από την Μόσχα να συνεργαστεί με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για την διαλεύκανση της υπόθεσης. «Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα στο πλαίσιο της υπόθεσης», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και, όπως επισημαίνεται σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι η ρωσική κυβέρνηση θα «απαντήσει» με απέλαση Γερμανών διπλωματών ή πρακτόρων από την Ρωσία.

Οι γερμανικές αρχές πάντως έχουν συλλάβει τον Ρώσο Βαντίμ Κράσικοφ ως ύποπτο για την δολοφονία του Γεωργιανού, o οποίος φέρεται να είχε πολεμήσει στο πλευρό των Τσετσένων αυτονομιστών.

Ο Κράσικοφ θεωρείται ύποπτος και για την δολοφονία Ρώσου επιχειρηματία στην Μόσχα το 2015 — και στις δύο περιπτώσεις είχε πλησιάσει το θύμα του επιβαίνοντας σε ποδήλατο βουνού. Υποτίθεται ότι εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός, ωστόσο οι έρευνες οδηγούν κατευθείαν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται και η υπηρεσία GRU. Επιπλέον, το θύμα, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, θεωρείτο από την Μόσχα «εχθρός του κράτους» και «τρομοκράτης».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.