ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διπλή αύξηση από αυτόν τον μήνα θα επιβαρύνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

1 min read

Διπλή αύξηση από αυτόν τον μήνα θα επιβαρύνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του καυσίμου που αποτελεί τη δημοφιλέστερη μορφή ενέργειας για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά τη χειμερινή περίοδο.

Οι ανατιμήσεις προέρχονται από το ψαλίδισμα της κρατικής επιδότησης αλλά και από το τέλος της παροχής των εκπτώσεων από τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Έτσι, συνολικά η επιβάρυνση πλησιάζει τα περίπου 0,14 ευρώ ανά λίτρο.

Τα 0,10 ευρώ προστίθενται στις τιμές λόγω της ισόποσης μείωσης της κρατικής επιδότησης στην αντλία (θα απομείνει πια ενίσχυση της τάξης των 0,15 ευρώ/λίτρο) και τα περίπου 0,04 ευρώ/λίτρο προστίθενται λόγω του τέλους της εκπτωτικής πολιτικής των διυλιστηρίων προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Με αυτά τα δεδομένα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 1,30 ευρώ ανά λίτρο από 1,16 ευρώ που ήταν στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι πωλήσεις της αγοράς υγρών καυσίμων

Το 2022 έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, με οριακή άνοδο των πωλήσεων των υγρών καυσίμων, έναντι του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση ήταν της τάξης του 2% για το σύνολο των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βενζίνες, προφανώς λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, υποχώρησαν κατά -2%. Η πτώση καταγράφηκε κυρίως στο τελευταίο εξάμηνο του 2022.

Αντίθετα, αύξηση καταγράφηκε στις πωλήσεις των πετρελαίων. Το ντίζελ κίνησης είχε υψηλότερη ζήτηση κατά περίπου 3,5% με 4%. Αποδίδεται αφενός στην άνοδο της τουριστικής κίνησης καθώς και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μεγάλη ήταν και η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης. Πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν πως το 2022 η αύξηση ήταν της τάξης του 6% σε σχέση με το 2021.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.