ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διπλή ρωσική προειδοποίηση για επίθεση στην αμερικανική βάση της At Tanf στη νότια Συρία- ΗΠΑ: «Μη μας προκαλείτε»

1 min read

Σαφή προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον απεύθυνε η Μόσχα, δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δυνάμεις της μαζί με δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είναι έτοιμες να επιτεθούν στην αμερικανική βάση στην At Tanf η οποία βρίσκεται στα  σύνορα της Συρίας, του Ιράκ και της Ιορδανίας, αλλά επί συριακού εδάφους και σε αυτή υπάρχουν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες και λοιπό προσωπικό.

Η Μόσχα είπε πως στην περιοχή υπάρχουν δυνάμεις τρομοκρατών και οι αμερικανικές δυνάμεις θα βρεθούν προ μεγάλου κινδύνου εάν οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις εξαπολύσουν επίθεση.

Σε απάντηση οι ΗΠΑ είπαν ότι έχουν κάθε  να αμυνθούν  σε περίπτωση που Ρώσοι επιτεθούν στη βάση.

Φυσικά η βάση είναι παράνομη καθώς έχει υπό κατοχή της έδαφος της συριακής επικράτειας, αλλά οι ΗΠΑ προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους εκεί ως «ζώνη αποκλιμάκωσης» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μια περιοχή εύρους  55 περίπου χλμ.

Όπως αναφέρει το CNN οι ΗΠΑ απεύθυναν σε ανταπάντηση νέο μήνυμα στη Ρωσία να μην προκαλέσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν πως η αμερικανική «φρουρά» στην περιοχή συνιστά στρατηγικό χαρακτήρα σε μια περιοχή όπου Ρωσία και Ιράν προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την επιρροή τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς φοβούνται ότι ρωσικά πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο θα εκτοξεύσουν βλήματα cruise εναντίον θέσεων που ισχυρίζονται ότι είναι ισλαμιστών τρομοκρατών, στην ίδια περιοχή όμως που είναι εγκατεστημένες οι αμερικανικές δυνάμεις, κάτι που θα προκαλέσει ευθεία αναμέτρηση αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων εάν τα κτυπήματα των Ρώσων δεν είναι εύστοχα…

Μέχρι στιγμής όπως σημειώνεται δεν έχει παρατηρηθεί κάποια συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων, ενώ οι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν μέσω ποιου «καναλιού» συνεννόησης έγινε η προειδοποίηση.

Όπως σημειώνεται τόσο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις όσο και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ντανφορντ είναθ ενήμεροι για τις ρωσικές προειδοποιήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν κάθε δικαίωμα να αμυνθούν σε περίπτωση που υποστούν επίθεση σημειώνοντας νόημα:

«Οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί δε θα χρειαστούν έγκριση από ανώτερα κλιμάκια για να απαντήσουν».

«Τους προειδοποιήσαμε να μείνουν έξω από την At Tanf. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», σημείωσαν οι αξιωματούχοι για να προσθέσουν:

«Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διεξάγουν πόλεμο με την κυβέρνηση της Συρίας, ή με οργανώσεις που υποστηρίζει. Παρόλα αυτά εάν υποστούμε επίθεση οι ΗΠΑ δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν την απαραίτητη και αναγκαία δύναμη για να αμυνθούν».

Η αμερικανική βάση στην Al-Tanf δημιουργήθηκε το 2016 με το αιτιολογικό της εκπαίδευσης εκeί ανταρτών του FSA στο πλαίσιο του πολέμου κατά της  ISIS. Στην ουσία όμως και όπως η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ η περιοχή έχει γίνει φυτώριο τρομοκρατών ανταρτών οι οποίοι εκπαιδεύονται και προστατεύονται από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η έκταση που καταλαμβάνει η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή με όσα έχουν γίνει γνωστά  έδει μια ακτίνα  55 χλμ. γύρω από τη βάση.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση