ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δημοψήφισμα Σκόπια: Τι θα κάνει ο Ζάεφ μετά το ναυάγιο του δημοψηφίσματος

1 min read

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ 80 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοψήφισμα Σκόπια | Ζόραν Ζάεφ  Παγωμένη η διεθνής κοινότητα μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος, καθώς η συμμετοχή των πολιτών δεν ξεπέρασε το 35% – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε μόνο σε αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν και που βεβαίως υπερψήφισαν την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. – Ποια είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας; Τι θα κάνει ο Ζάεφ; 

Ο Ζόραν Ζάεφ ξέρει πολύ καλά ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά, όσο κι αν ο ίδιος επιχειρήσει να διαστρεβλώσει το μήνυμα της αποχής…

Προφανώς οι πιέσεις των ξένων παραγόντων όχι μόνο δεν έπεισαν τους κατοίκους των Σκοπίων, αλλά έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι θα φέρει το ζήτημα της συμφωνίας στη Βουλή έχοντας την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα συμπλεύσει μαζί του και θα μπορέσει τελικώς να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της Συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Όλα τα παραπάνω είναι βεβαίως ρευστά, όπως βεβαίως και η συμφωνία, αλλά και το πολιτικό μέλλον του Ζόραν Ζάεφ. Η πολιτική αναταραχή στα Σκόπια προφανώς και θα επηρεάσει και την εσωτερική ατζέντα στην Ελλάδα.

Νομικά το δημοψήφισμα δεν έχει κάποια θεσμική ισχύ, έχει όμως πολιτικά. Πρακτικά ο Ζάεφ θα πάει στη Βουλή και θα αναζητήσει 80 βουλευτές για να περάσει τις αλλαγές. Πόσους έχει;

Έχει μια συμπαγή ομάδα 72-73 βουλευτών και συνεπώς θα χρειαστεί άλλους 8 με 9 βουλευτές.

Άρα, παρά το αποτέλεσμα, ο Ζάεφ θα πάει στη Βουλή και θα αναζητήσει τους 80 βουλευτές για να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές.

Αν δεν τα καταφέρει, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Είναι υποχρεωμένος πριν από τον Ιανουάριο να πάει σε πρόωρες εκλογές από τις οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσει πολύ ισχυρή πλειοψηφία για να περάσει τις Συνταγματικές αλλαγές.

Από εκεί και πέρα τα Σκόπια μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, αλλά και συνολικά στο μέλλον του κρατιδίου, αφού κανείς δεν ξέρει τι στάση θα κρατήσει ο διεθνής παράγοντες και οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή.

Τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι όλα στον αέρα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.