ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

12 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δικαστική απόφαση-σταθμός: Παράνομη η μείωση του ΕΚΑΣ!

1 min read

Νέο γύρο διεκδικήσεων ανοίγει για χαμηλοσυνταξιούχους δικαστική απόφαση-σταθμός που στρέφεται κατά της περικοπής του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά να δικαιώνει συνταξιούχο ο οποίος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς έκρινε παράνομη τη μείωση του από 230 ευρώ στα 86 ευρώ, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Σε απόφαση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή και αποφάνθηκε ότι ο προσφεύγων δικαιούται να λάβει τη διαφορά ΕΚΑΣ από 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, το συνολικό ποσό των 1.725 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Εύλογα κρίνει το δικαστήριο ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν έως την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, σε συνδυασμό με τα αντισταθμιστικά οφέλη που δόθηκαν, είχαν ως συνέπεια στην τσέπη των συνταξιούχων να καταλήγουν ποσά που στερούνται λογικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είχε καταθέσει ένσταση στο Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών στο οποίο υπάγεται, που όμως δεν έγινε δεκτή.

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστροφή των αναδρομικών στους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να μην αναγκαστούν αυτοί να προσφύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θεσπίστηκε με νόμο το 1996 και μπήκε στο στόχαστρο της τρόικας ήδη από το 1ο Μνημόνιο του 2010, καθώς ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη προέβλεπε την κατάργησή του το 2015, η οποία μόνο καθυστέρησε, για να έρθει το οριστικό τέλος το 2019.

Το σκεπτικό της απόφασης
Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης, «η εφαρμογή των διατάξεων των νόμων έχουν ως αποτέλεσμα ο συνταξιούχος που φέρει αναπηρία σε ποσοστό 80%, ο οποίος λόγω του χαμηλού εισοδήματός του παραμένει δικαιούχος του ΕΚΑΣ, να λαμβάνει μικρότερη παροχή από την αντισταθμιστική παροχή που προβλέφθηκε για συνταξιούχους με, εξ ορισμού, υψηλότερα εισοδήματα που στερήθηκαν πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, χωρίς η διαφοροποίηση αυτή να δικαιολογείται από κάποιο αντικειμενικό κριτήριο.

»Ως εκ τούτου, οι εν λόγω συνταξιούχοι που φέρουν αναπηρία σε ποσοστό 80% και ξεπέρασαν συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια, χάνοντας, εκ του λόγου αυτού, εντελώς το ΕΚΑΣ, βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από τους συνταξιούχους που, αν και φέρουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας, συνεχίζουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ έστω και μειωμένο, γιατί το εισόδημά τους ήταν μικρότερο από τα όρια».

Δημοσίευση στα Social Media