ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Στον αέρα η διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης

1 min read

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έναρξης του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, καθώς η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα της ελληνικής πλευράς. 

Στον αέρα παραμένουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ η ελληνική πλευρά έχει στείλει εδώ και καιρό τις προτάσεις της για πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής εντός Μαρτίου.

Όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών την Παρασκευή, η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, η χώρα μας περιμένει την έκθεση για την Τουρκία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει να καταγραφούν στην έκθεση Μπορέλ όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα μας ζητά, μεταξύ άλλων, να υπάρξει και η προοπτική λήψης μέτρων αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατικότητα της.

Τι θέλει να πετύχει η Τουρκία;

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στο Sputnik, εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις από τους Τούρκους είναι προσχηματικές:

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις διερευνητικές ως όχημα για να πραγματοποιήσει τυχόν ελιγμούς. Στόχος είναι να διευκολύνει τους φίλους της εντός ΕΕ ώστε να μην της επιβάλλουν κυρώσεις που ούτως η άλλως, κατά τη γνώμη μου, δεν θα έμπαιναν» τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Η Τουρκία προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη, αλλά αναγκασμένη να προσπαθήσει να την προσεγγίσει ώστε να μην δημιουργηθεί τελικά γύρω της το αντιτουρκικό τόξο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική πλευρά είναι βυθισμένη στην ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ελληνοτουρκικός διάλογος. Κάτι από το οποίο ελπίζουμε ότι θα ξυπνήσει σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου άρχισε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από μία διακοπή πέντε ετών και έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς.

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται στην Αθήνα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Σπούτνικ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.