ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διχασμός στην ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο Απέτυχαν και πάλι να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη

1 min read

Για άλλη μία φορά, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο διπλωμάτες.
Σύμφωνα με πηγές, οι διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ έχουν σταματήσει…
Μάλιστα, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής εξακολουθούν να θεωρούν το προτεινόμενο κόστος πολύ υψηλό.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά το ενδεχόμενο ορισμού πλαφόν στα 62 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, το Politico έγραψε ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση για την εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου από τη Ρωσία, στα επίπεδα των 65-70 δολαρίων ανά βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία υποστήριξε τον καθορισμό του ορίου στα 30 δολάρια.
Όπως ανέφεραν, στη συνέχεια, Financial Times, επικαλούμενοι Ευρωπαίο διπλωμάτη, μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να διαταράξει την ενότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ εισήγαγε το όγδοο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων.
Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε νομοθετική βάση για τον καθορισμό οριακών τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο μεταφέρεται διά θαλάσσης σε τρίτες χώρες.
Υποτίθεται ότι αυτός ο περιορισμός θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου για το πετρέλαιο και από τις 5 Φεβρουαρίου για τα προϊόντα πετρελαίου.
Επιπλέον, τις ίδιες ημερομηνίες, θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να προμηθεύσει τίποτα στο εξωτερικό εις βάρος των δικών της συμφερόντων.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, η Ρωσία δεν θα πουλά πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε χώρες που θέτουν ανώτατο όριο τιμών, αλλά θα ανακατευθύνει τις προμήθειες σε εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά ή θα μειώσει την παραγωγή.

Η αγορά αναρωτιέται για τη σκοπιμότητα του πλαφόν

To ρωσικό πετρέλαιο Urals διαπραγματεύεται επί του παρόντος κοντά στα 52 δολάρια το βαρέλι, περισσότερα κι από 10 δολάρια χαμηλότερα από το πλαφόν που θέλουν να επιβάλουν στην τιμή του οι Ευρωπαίοι και η G7.
Όπως έγινε γνωστό στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει υπό συζήτηση μια πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι.
Δεν κατάφεραν ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια απόφαση στην συνεδρίαση της περασμένης Πεμπτης 23/11/22, όπως είχε προγραμματιστεί, επειδή διχάζονται σχετικά με το αν το ανώτατο όριο τιμής των 65-70 δολαρίων είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. 
Ένα τέτοιο ανώτατο όριο, εάν εγκριθεί, δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την τιμή του εμβληματικού ρωσικού αργού που διαπραγματεύεται επί του παρόντος στην αγορά. 
Και βέβαια, όπως έγινε γνωστό από πολλές πηγές στο Reuters, η επιβολή του συγκεκριμένου πλαφόν δεν θα μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο όπως υποτίθεται ότι είναι ο στόχος του μέτρου, αφού αυτό διαπραγματεύεται στα 52 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη κι από το κάτω όριο του πλαφόν που θέλουν να επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι. 
Ο αντιπρόεδρος έρευνας για το φυσικό αέριο και το LNG της Wood Mackenzie, Massimo Di Odoardo, δήλωσε στο CNBC ότι «τα συγκεκριμένα επίπεδα εκπτώσεων είναι σίγουρα σύμφωνα με αυτά που υπάρχουν ήδη στην αγορά». 
«Είναι κάτι που δεν φαίνεται, όπως τοποθετείται, ότι θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στη Ρωσία αν η τιμή είναι τόσο υψηλή», πρόσθεσε. 
Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση από την G7 και την ΕΕ, αλλά ο μηχανισμός ανώτατων ορίων τιμών και το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης υποτίθεται ότι θα τεθούν σε ισχύ σε δύο εβδομάδες, στις 5 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.