ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διαβήτης: Κύτταρα από το πάγκρεας δείχνουν τον δρόμο για θεραπεία

1 min read

Σημαντικότατη διαπίστωση από Νορβηγούς επιστήμονες, που ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις του διαβήτη

Νορβηγοί ερευνητές διατυπώνουν μια πολύ ελπιδοφόρα θεωρία, που αν όντως γίνει πραγματικότητα, θα αλλάξει άρδην τη θεραπεία του διαβήτη στο μέλλον.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Nature Cell Biology ειδικοί του Πανεπιστημίου Μπέργκεν αναφέρουν ότι ανακάλυψαν πως τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν γλυκαγόνο μπορούν να αλλάζουν ταυτότητα και να κάνουν τη δουλειά των γειτονικών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, όταν αυτά είτε έχουν καταστραφεί, είτε δεν υπάρχουν καθόλου.

Ο διαβήτης διακρίνεται κυρίως σε δύο τύπους. Τον διαβήτη τύπου 1, όπου εκ γενετής υπάρχει καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης, και τον διαβήτη τύπου 2 που χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (ινσουλινοαντοχή). Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία.

Οι Νορβηγοί επιστήμονες, συνεργαζόμενοι με συναδέλφους τους από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο, ανακάλυψαν ότι μόλις το 2% των γειτονικών κυττάρων στο πάγκρεας μπορούν να αλλάξουν ταυτότητα. Αλλά παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν τα ευρήματά τους να θέσουν τις βάσεις για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στο μέλλον.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο www.ygeiamou.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.