ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διασπασμένη η τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει ελπίδες με τον Ερντογάν

1 min read

Μετά από μια επίδειξη ενότητας η τουρκική αντιπολίτευση επιστρέφει στα παλιά; Η ερώτηση γεννάται καθώς η Μεράλ Ακσενέρ, η υποψήφια πρόεδρος του «Καλού» Κόμματος επιτέθηκε στον Μουχαρέμ Ιντζέ το υποψήφιο του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γράφει η Amberin Zaman
ΠΗΓΗ: Al-Monitor

 

 

Σε συνέντευξή της η Ακσενέρ είπε πως αν περάσει ο Ιντζέ στον δεύτερο γύρο θα χάσει από τον Ερντογάν, ενώ αν περάσει η ίδια θα τον κερδίσει. Οι ισχυρισμοί της όμως δεν τεκμηριώνονται από πολλές δημοσκοπήσεις. Για την ώρα όλα δείχνουν επικράτηση Ερντογάν στον δεύτερο γύρο.

Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές το καλύτερο δώρο των αντιπάλων του στον Ερντογάν είναι να στραφεί ο ένας κατά του άλλου και αυτό ακριβώς φαίνεται πως κάνει η Ακσενέρ.

 

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η Ακσενέρ λαμβάνει στον πρώτο γύρο ποσοστό 11,2%, δηλαδή περίπου το μισό από τον Ιντζέ που λαμβάνει 20,1%. Η Ακσενέρ δηλαδή λαμβάνει ποσοστό χαμηλότερο και από αυτό του φυλακισμένου Κούρδου υποψήφιου Ντεμιρτάς.

Η στάση της μόνο ως αγνωμοσύνη μπορεί να μεταφραστεί. Το κόμμα της μπόρεσε να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές μόνο μετά την απόφαση του CHP να της δώσει 15 βουλευτές του. Έτσι το «Καλό» Κόμμα απέκτησε τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές βάσει του τουρκικού νόμου.

Από την άλλη πλευρά ο Ιντζέ τα πηγαίνει καλύτερα από ότι περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι στο κόμμα του. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όργωσε την Τουρκία υποσχόμενος να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, να δώσει καλύτερους μισθούς, να βελτιώσει την εκπαίδευση.

 

 

Υποσχέθηκε ακόμα να επιτρέψει την κουρδική γλώσσα στην εκπαίδευση και να λύσει το Κουρδικό με διάλογο. Το κουρδικό HDP δήλωσε από την πλευρά του πως στον δεύτερο γύρο θα υποστηρίξει τον Ιντσέ. Αναλυτές αναφέρουν πως ο Ιντσέ δεν πρέπει να εμπλακεί στο παιχνίδι της καθώς για πρώτη φορά η αντιπολίτευση έχει πιθανότητες έναντι του Ερντογάν.

Το πρόβλημα όμως αμφοτέρων και του Ιντσέ και της Ασκενέρ είναι ότι δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν ψήφους από το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την πτώση της λίρας.

Αν και ο Ιντσέ εμφανίζεται καλός μουσουλομάνος που δεν χάνει ποτέ την προσευχή της Παρασκευής και η μητέρα του οποίου φορά μαντήλα, στα μάτια των οπαδών του Ερντογάν αντιπροσωπεύει έναν επιθετικό κοσμικό χαρακτήρα του κράτους που αντιμετωπίζει το Ισλάμ ως απειλή. Το ίδιο και ο κοσμικός εθνικισμός της Ασκενέρ που έχει ελάχιστη απήχηση στους πιστούς μουσουλμάνους.

Τι πρόκειται λοιπόν να γίνει; Οι θρησκευόμενοι Κούρδοι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τον Ερντογάν και να στηρίξουν το HDP λόγω της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν και της συμμαχίας του με τους Εθνικιστές του Μπαχτσελί. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Θα στηρίξουν το Κόμμα της Ευημερίας του Τεμέλ Καραμολάογλου ή το μικρό κουρδικό ισλαμιστικό κόμμα Huda – Par που όμως έχει ανακοινώσει πως στηρίζει τον Ερντογάν; Σε κάθε περίπτωση λίγοι θα ψηφίσουν υπέρ της Ακσενέρ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.