ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διάσκεψη MCIS: Το συριακό στο επίκεντρο της συνόδου της Μόσχας – Και ελληνοτουρκικά στο «μενού»!

1 min read

Διάσκεψη MCIS: Το συριακό στο επίκεντρο της συνόδου της Μόσχας – Και ελληνοτουρκικά στο «μενού»!

Ξεκινά αύριο τις εργασίες του το κρίσιμο συνέδριο διεθνούς ασφάλειας της Μόσχας MCIS (Moscow Conference on International Security) το 7ο κατά σειρά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν από τις 4 έως και τις 5 Απριλίου, αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 850 αντιπρόσωποι  από 95 χώρες του CSTO, του ΝΑΤΟ αλλά και των Ηνωμένων Εθνών.



Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της επιδείνωσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ όσο και με κυρίαρχο ζήτημα αυτό των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η διαμεσολάβηση που έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν προκειμένου να λυθεί των θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πρόκειται να απασχολήσει το περιθώριο των εργασιών του MCIS μεταξύ της ρωσικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Βέβαια το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών αναμένεται να τεθεί από τον Ρώσο πρόεδρο και προσωπικά στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στην Άγκυρα στο πλαίσιο της τριεθνούς συνάντησης  Ρωσίας-Τουρκίας και Ιράν, παρόλα αυτά το MCIS θα τεθεί σε επίπεδο αντιπροσωπειών.



Το συνέδριο θα απασχολήσουν και θέματα κεντρικής ασφάλειας στην Ευρώπη, με τις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης να είναι όχι απλά τεταμένες, αλλά έκρυθμες, όπως και περιφερειακής σε ότι αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας της ISIS σε Συρία και Ιράκ.

Πιο ειδικά θα εξεταστεί η δυνατότητα πολιτικής διεξόδου από τον πόλεμο στη Συρία, η φυγή των ενόπλων της ISIS από τη Συρία και το Ιράκ σε άλλες χώρες της Ευρώπης κυρίως και οι προοπτικές εγκαθίδρυσης της σταθερότητας στην περιοχή.

Ένα εξίσου κρίσιμο θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί είναι η κεντρική ασφάλεια στην Ευρώπη η οποία έχει δύο διεξόδους: Η συνεργασία ή αντιπαράθεση με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ θ δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Ακόμη τη διάσκεψη θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων και το θέμα της κατάστασης σε Υεμένη, Παλαιστίνη και Λιβύη όπου και στα τρία αυτά «μέτωπα» η κατάσταση δείχνει εκτός ελέγχου.

Να σημειωθεί πως για τη διεθνή αυτή διάσκεψη βρίσκεται στη Μόσχα και ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Wei Fenghe ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Shoigu τόνισε την κοινή στάση στην διεθνή πολιτική και γεωστρατηγική αρένα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

«Η κινεζική αντιπροσωπεία ήρθε στη Ρωσία για να γνωρίζουν ι Αμερικανοί τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των κινεζικών και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Fenghe.

Από τη σημερινή συνάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας με τον Σέρβο ομόλογό του Aleksandar Vulin.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.