ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διάγγελμα Μητσοτάκη  Η κοροϊδία με τα 600 ευρώ – Εκατοντάδες χιλιάδες μένουν εκτός ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής για την ώρα παραμένει ως έχει

1 min read

Με αστερίσκους και μπόλικες ασάφειες τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε με 9 μήνες καθυστέρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επικοινωνιακή φούσκα φαίνεται είναι τα πολυδιαφημισμένα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του καθώς η στήριξη στους καταναλωτές όχι μόνο ήρθε με 9 μήνες καθυστέρηση, αλλά κρίνεται ανεπαρκέστατη. Από την επιστροφή χρημάτων έως 600 ευρώ αποκλείονται εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής για την ώρα παραμένει ως έχει.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η «πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε αν το όριο των 45.000 ευρώ αφορά ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ωστόσο σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, πρόκειται για οικογενειακό.

Έτσι, με βάση τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκλείονται:

  • Όσες οικογένειες έχουν ετήσιο μεικτό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ
  • Τα σπίτια που δεν είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γενικά οι επιχειρήσεις) που έχουν υποστεί τεράστια επιβάρυνση και βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο

Εκτός μένουν όπως φαίνεται και όσοι τηρούν τα παραπάνω κριτήρια αλλά έχουν σταθερό πρόγραμμα σε πάροχο ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από τον Ιούλιο και βλέπουμε θα γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει οδηγήσει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο» επισήμανε αόριστα, χωρίς να διευκρινίσει τι και πώς.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για φορολόγηση ύψους 90% των ουρανοκατέβατων κερδών των παρόχων ενέργειας, κέρδη που η κυβέρνηση μέχρι τώρα αρνιόταν πεισματικά να αναγνωρίσει, και τα οποίο εκτιμά σε μόλις 500 εκατ. ευρώ. Αντίθετα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να εξηγήσει ποια περίοδο αφορούν.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην εξειδίκευση των μέτρων που θα γίνουν την Παρασκευή από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι θα είναι τελικά οι ωφελούμενοι και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Δημοσίευση στα Social Media