ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Deutsche Bank: Σε ανησυχητικά επίπεδα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 1,75% το επιτόκιο τον Δεκέμβριο 2022 από την ΕΚΤ

1 min read

Αναβαθμίζουν ξανά τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, καθώς η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις από άκρη σε άκρη στην Ευρωζώνη εντείνεται. 
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο γερμανικός οίκος, «ανησυχούμε για τον πληθωρισμό, για αυτό και πρόσφατα αναθεωρήσαμε εκτίμηση για επιτοκιακή αύξηση το τρίτο τρίμηνο 2022 25 μ.β. σε αύξηση 50 μ.β.
Δεδομένου του επιθετικού τόνου της δήλωσης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Ιούνιο, μετατρέπουμε μία από τις αυξήσεις 25 μ.β., που αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο 2022, σε μια αύξηση 50 μ.β.
Με άλλα λόγια, η νέα γραμμή βάσης για τη σύσφιξη εκ μέρους της ΕΚΤ είναι +25 μ.β. τον Ιούλιο, +50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, +50 μ.β. τον Οκτώβριο και +25 μ.β. τον Δεκέμβριο» – ήτοι στο 1,75%.
Το επιτόκιο καταθέσεων θα είναι 1% μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός το οποίο το «ανεβάζει» στο χαμηλότερο άκρο του εύρους για το ονομαστικό ουδέτερο επιτόκιο (στα επίπεδα που δεν προκαλείται ύφεση).
Επίσης, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι οι αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης θα συνεχιστούν το α’ εξάμηνο του 2023, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της για το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% ώς τον Ιούνιο του 2023. 

Απογοήτευση στην αγορά

Στο μεταξύ, λέει η Deutsche Bank, στην αγορά επικρατεί… απογοήτευση λόγω της έλλειψης προόδου, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς να εκτινάσσεται κατά 20-25 μονάδες βάσης, στο 3,6%.
Αν μη τι άλλο, δεν υπήρξε επίσημη ενίσχυση της δέσμευσης για ευελιξία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς κρατικών τίτλων χρέους.
Bέβαια, στη συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος Lagarde υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΚΤ να σταματήσει τον κατακερματισμό που υπονομεύει την ικανότητά της να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών, ενώ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ενδεχόμενο νέων μέσων εάν χρειαστεί. 
Πάντως, λέει η γερμανική τράπεζα, η έλλειψη προόδου δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Πρώτον, η ΕΚΤ έκανε το πρόγραμμα επανεπένδυσης του PEPP πιο ευέλικτο, ως πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον κατακερματισμό.
Δεύτερον, τα νέα εργαλεία της ΕΚΤ πρέπει να κρίνονται ως «αναλογικά» για να είναι νομικά ανθεκτικά και είναι ευκολότερο να κριθεί η αναλογικότητα ως απάντηση σε ένα πρόβλημα, και όχι εκ των προτέρων.
Η έλλειψη προόδου δεν σημαίνει ότι ένα νέο εργαλείο είναι λιγότερο πιθανό, το οποίο ενδέχεται να προκύψει αν υπάρξουν πιέσεις εκ μέρους της αγοράς. 

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.