ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δεν χαμπαριάζει από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ο Ερντογάν: Τελειωμένη η αγορά των ρωσικών S-400

1 min read

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, πως δεν περιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή η τελευταία σχεδιάζει να αγοράσει ένα ρωσικό αμυντικό πυραυλικό σύστημα και επανέλαβε πως η αγορά αυτή είναι μια «τελειωμένη συμφωνία».

Μιλώντας σε μια σπάνια για τα δεδομένα του Ερντογάν συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά προτού επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και πως, αν προχωρήσουν με τις κυρώσεις, η Άγκυρα θα προβεί σε αντίποινα.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως έχει καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όμως οι δεσμοί της Τουρκίας με ανθρώπους που εργάζονται κάτω από τον Αμερικανό πρόεδρο είναι «πολύ, πολύ διαφορετικές» και πως ομάδες και στις δύο πλευρές συχνά διαφωνούν σε ορισμένα θέματα, περιλαμβανομένων των S-400.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες πηγές, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την επιβολή  κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Στο τραπέζι είναι τρία πακέτα κυρώσεων, τα οποία έχουν τεθεί υπό συζήτηση από αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του υπουργείου Οικονομικών. Οι πλέον δυσάρεστες – για την Άγκυρα – κυρώσεις θα στοχεύσουν απευθείας στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία της, ανέφεραν οι τρεις πηγές. 

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να προχωρήσουν στην πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώσει τελικά την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

Η ιδέα που φαίνεται να κυριαρχεί αυτή την ώρα, είναι να επιβληθούν κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα. Σε περίπτωση που το σχέδιο υλοποιηθεί τότε οι εν λόγω εταιρείες δεν θα μπορούν να αγοράσουν αμερικανικά ανταλλακτικά ή να πωλούν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουάσινγκτον μπορεί επιβάλει τις κυρώσεις από τον επόμενο κιόλας μήνα, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε καμία κίνηση πριν από τη συνεδρίαση της G20 στην Ιαπωνία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.