ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δεν ήταν ένας… “τυχαίος περαστικός” ο κ. Τσιόδρας στην σκοτεινή υπόθεση με τα εκατομμύρια εμβόλια του 2009

1 min read

Φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία έχει επενδύσει αρκετά στην δημόσια εικόνα του κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος δεν ήλθε χθες στο προσκήνιο αλλά εμπλέκεται με τον έναν ή άλλο τρόπο αρκετά χρόνια στον τομέα της Υγείας και την αντιμετώπιση των επιδημιών.

Ήταν εμφανής η αγωνία των στελεχών της ΝΔ να «καλύψουν» την θητεία του κ. Τσιόδρα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί επί υπουργίας του Δ. Αβραμόπουλου ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον αιώνα που διανύουμε.

Μιλάμε ασφαλώς για τα εκατομμύρια εμβόλια που πλήρωσε η χώρα μας για την γρίπη του H1N1 το 2009, εμβόλια που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αρκεί να σημειώσουμε ότι η αρχική παραγγελία ήταν… διπλάσια του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ τελικά καταλήξαμε να παραλάβουμε – και να πληρώσουμε ως κράτος – 3.500.000 εμβόλια.

Αυτά είναι γνωστά. Επειδή όμως οι νεοδημοκράτες προσπαθούν σήμερα περίπου να μας πουν ότι δεν είχε καμία ανάμιξη σε εκείνη την ιστορία ο «εθνικός λοιμωξιολόγος», ας δούμε κάποια δημοσιεύματα της εποχής εκείνης. Σε άρθρο των ΝΕΩΝ για παράδειγμα της 16ης Ιουνίου 2009 διαβάζουμε:

«Κοκτέιλ εμβολίων για τους ηλικιωμένους: Αυστηρό έλεγχο των αντιιικών φαρμάκων αλλά και χρήση κοκτέιλ δύο εμβολίων, για τον πνευμονόκοκκο και την εποχική γρίπη, προτείνει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης όσον αφορά την προστασία από τις επιπλοκές της νέας γρίπης.

Ειδικά για το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι αυτό προτείνεται καθώς, από τη βιβλιογραφία μετά την εμπειρία της ισπανικής γρίπης, προκύπτει ότι η πνευμονία είναι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης η οποία οδηγεί σε θανάτους. Μεγάλη προσοχή απαιτείται για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και τους ενηλίκους άνω των 55 με χρόνια νοσήματα οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του πνευμονόκοκκου ώς τον Σεπτέμβριο ώστε να αποκτήσουν άμεσα ανοσία. Αλλά θα πρέπει, επίσης, να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας.

Τις παραπάνω συστάσεις έκανε χθες η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη και αποδέχθηκε την εισήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας για άμεση ταχύτατη προμήθεια 8 εκατ. δόσεων (επαρκούν για 4 εκατ. ανθρώπους με διπλή δόση) εμβολίου για τον ιό της γρίπης Η1Ν1. 

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε και πάλι ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για τον Σεπτέμβριο, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων. Την ίδια εκτίμηση για την πιθανότητα να έχουμε έξαρση του ιού το φθινόπωρο κάνουν και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο προσανατολίζεται στον επαναπροσδιορισμό του όρου «κρούσμα». Αυτό, όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, συμβαίνει διότι «ετοιμαζόμαστε για ευρεία και συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού και στην κοινότητα», κι αυτό, «πιθανολογούμε ότι μπορεί να γίνει από το φθινόπωρο, αλλά μπορεί να γίνει και αργότερα». Μέχρι σήμερα, ως ύποπτο κρούσμα καταγραφόταν όποιος είχε συμπτώματα και είχε επιστρέψει από χώρες με υψηλό επιπολασμό της νέας γρίπης.

Από τη στιγμή όμως που ο ιός θα μεταδίδεται από Έλληνα σε Έλληνα, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού, θα θεωρείται ότι ο ιός μεταδίδεται στην κοινότητα. Η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση των αντιιικών φαρμάκων (όπως το ταμιφλού) και, κυρίως με την κατάχρησή τους προληπτικά από ανησυχούντες πολίτες. Η Επιτροπή πρότεινε την αυστηρή επιτήρηση σε όλο τον υγειονομικό τομέα της χρήσης των αντιιικών φαρμάκων λόγω πιθανών παρενεργειών. Αναφερόμενος στην κατάχρηση αντιιικών φαρμάκων, ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «στην Ιαπωνία που υπήρχε μεγάλη χρήση ταμιφλού είχαν παρατηρηθεί μέχρι και ψυχωσικές αντιδράσεις ή παρενέργειες ψυχωσικού τύπου».

Όμως η σχέση του κ. Τσιόδρα με επίσημες επιτροπές και οι αναφορές του στα ΜΜΕ ξεκινάνε ακόμα νωρίτερα: «Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC) , οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίππης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία)».

Αυτά σαν απάντηση, στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που πάνε να μας βγάλουν τρελούς για τον ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και του κ. Τσιόδρα σε εκείνη την σκοτεινή υπόθεση…

Στο παραπάνω βίντεο θα διακρίνετε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την επιχειρηματολογία για τον κορονοϊό: πανδημία, αποστάσεις, ακόμα και έμμεσες αναφορές στην “ατομική ευθύνη”. Και, έχοντας τον κ. Τσιόδρα στο πλάι του, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωνε την παραγγελία της πρώτης παρτίδας των εμβολίων (8 εκατ. εμβόλια ανακοινώνει εδώ) καλώντας τους πάντες να εμβολιαστούν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.