ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δεν βρίσκουν λύση για την… ώρα: Το κάθε κράτος θα αποφασίζει για την αλλαγή, λέει η Κομισιόν

1 min read

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν τη θερινή ώρα

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, λήφθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί από ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το 84 % όσων απάντησαν είναι υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν θεωρούν ότι η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία. Για να δικαιολογήσουν την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, οι απαντήσαντες προέβαλαν ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των οδικών ατυχημάτων ή τη μη εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. (ώρα Γκρίνουϊτς) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στη 1 π.μ. (ώρα Γκρίνουϊτς).

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της διαβούλευσης: 

Ποσοστό συμμετοχής σε κάθε κράτος μέλος (ως ποσοστό του εθνικού πληθυσμού):

Γερμανία: 3,79 %
Αυστρία: 2,94 %
Λουξεμβούργο: 1,78 %
Φινλανδία: 0,96 %
Εσθονία: 0,94 %
Κύπρος: 0,88 %
Σλοβενία: 0,73 %
Σλοβακία: 0,60 %
Τσεχική Δημοκρατία: 0,59 %
Γαλλία: 0,59 %
Βέλγιο: 0,55 %
Κροατία: 0,52 %
Σουηδία: 0,48 %
Λετονία: 0,39 %
Πολωνία: 0,34 %
Ελλάδα: 0,34 %
Λιθουανία: 0,34 %
Πορτογαλία: 0,33 %
Μάλτα: 0,25 %
Ιρλανδία: 0,24 %
Ουγγαρία: 0,21 %
Ισπανία: 0,19 %
Βουλγαρία: 0,18 %
Κάτω Χώρες: 0,16 %
Δανία: 0,11 %
Ιταλία: 0,04 %
Ρουμανία: 0,04 %
Ηνωμένο Βασίλειο: 0,02 %

Ποια από τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις θα υποστηρίζατε;

Ποια είναι γενικά η εμπειρία σας όσον αφορά την αλλαγή της ώρας;

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση