ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Δεκεμβρίου 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δεκαεννέα χρόνια από τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας (φωτογραφίες – βίντεο)

1 min readΗ δόνηση είχε εξαιρετικά μεγάλη ένταση και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους Δήμους Αχαρνών, Ανω Λιοσίων, Θρακομακεδόνων, Κηφισίας, Ζεφυρίου, Νέας Ερυθραίας, Μεταμόρφωσης και Καματερού.
Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον σεισμό, τον φονικότερο των τελευταίων 70 ετών στην Ελλάδα, θυμούνται τον υπόκωφο βόμβο πριν η γη αρχίσει να σείεται επί περίπου 11 δευτερόλεπτα.
Αμέσως μετά, η ηλεκτροδότηση και αναλόγως μεγάλο τμήμα των επίγειων τηλεπικοινωνιών διεκόπησαν, ενώ και η κινητή τηλεφωνία που βρισκόταν σε σχετικά πρώιμο στάδιο ακόμη στην Ελλάδα γινόταν με εξαιρετική δυσκολία για πολλά λεπτά μετά τη δόνηση.

Μέσα στις επόμενες 24 ώρες, σημειώνονται εκατοντάδες μετασεισμοί, από τους οποίος ο ισχυρότερος είναι αυτός που εκδηλώνεται την ίδια ημέρα, στις 22:44, με μέγεθος 4,4 ρίχτερ.
Το βράδυ της 7ης προς 8η Σεπτεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι διανυκτέρευαν στα αυτοκίνητά τους.

Η επόμενη μέρα ήταν δύσκολη.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκινούσε καταγραφή των υλικών ζημιών σε κτήρια ώστε να κρίνει ποια είναι επισκευάσιμα και ποια κατεδαφιστέα και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεσπούσε ένας πόλεμος σεισμολόγων, με αφορμή κυρίως ανακοινώσεις της λεγόμενης «ομάδας ΒΑΝ».

Ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινσιτοτούτου, εκλιπών πλέον, Γιώργος Σταυρακάκης διαβεβαίωνε πάντως με ψυχραιμία ακόμη και λίγες ώρες μετά τον σεισμό πως «ο ,τι κακό ήταν να συμβεί, συνέβη».

Αισθητοί μετασεισμοί παρατηρούνταν ακόμη και 20 μέρες μετά τον κύριο σεισμό, ενώ αργότερα υπολογίστηκε ότι ακολούθησαν συνολικά 4.000 μετασεισμοί, στα επόμενα δύο χρόνια.
Σε ημερίδα που διοργανώθηκε το 2006, κοινή συνισταμένη τυης επιστημονικής κοινότητας ήταν ότι η Πάρνηθα δεν είναι πλέον σε θέση να προκαλέσει νέα ισχυρή δόνηση αντίστοιχη εκείνης της 7ης Σεπτεμβρίου.
«Το ρήγμα της Πάρνηθας δεν έχει πλέον τη δύναμη να δώσει έναν νέο μεγάλο σεισμό» σημείωνε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου κ. Κώστας Μακρόπουλος..

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. Newskamatero.eu