ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

18 Οκτωβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Δασικοί χάρτες: Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή τους

1 min read

Το ΣτΕ άνοιξε τον δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων

Τα χέρια της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οριστική ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών «λύνουν» οι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
  • Πηγή newsbreak

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι δεν υφίστανται ζητήματα συνταγματικότητας όσον αφορά τα κυρίαρχα σημεία της διαδικασίας αποτύπωσης των δασικών χαρτών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 48 του νόμου 4685/2020, απορρίπτοντας τις σχετικές προσφυγές. «Με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ΣτΕ και στις διατάξεις του Συντάγματος θα ολοκληρώσουμε την κύρωση των δασικών χαρτών και θα διορθώσουμε τα σφάλματα που σημειώθηκαν στη διαδικασία, προκειμένου να κατοχυρώσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και κυρίως των νόμιμων ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, σχολιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις.

Αποφάσεις που δίνουν, πλέον, τη δυνατότητα στο ΥΠΕΝ να θεσμοθετήσει ό,τι έχει υποσχεθεί για να διορθώσει τις πολλές αστοχίες της ανάρτησης και να ξεμπλοκάρει χιλιάδες ιδιοκτησίες, που αποτυπώθηκαν λανθασμένα ως δασικές. «Η απόφαση του ΣτΕ μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Το Σύνταγμα του 1975 «οδηγός» για το ΣτΕ

Το ΣτΕ έκρινε πως δασικό είναι ό,τι καλύπτεται από δασική βλάστηση όχι μόνο σήμερα, αλλά και κατά το παρελθόν, αρκεί να μην έχει εκδοθεί διοικητική πράξη που να αλλάζει τη χρήση του, κατά βάση πριν από το Σύνταγμα του 1975 και για όσον χρόνο συνεχίζεται η επιτραπείσα χρήση. Εκτάσεις που έχουν αφιερωθεί στη γεωργική χρήση πριν από το Σύνταγμα του 1975 αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία, εφόσον εξακολουθούν να καλλιεργούνται.

Από τη δασική νομοθεσία εξαιρούνται οι περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμα και μετά το Σύνταγμα του 1975. Βασική προϋπόθεση είναι η ίδρυσή τους να έχει επιτραπεί βάσει διοικητικών πράξεων. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που καταλαμβάνονται από εγκεκριμένα σχέδια πόλεων ή περιλαμβάνονται εντός οικισμών.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η αποτύπωση των δασικών εκτάσεων στους δασικούς χάρτες πρέπει να είναι αξιόπιστη και να μην περιλαμβάνει εκτάσεις, επί των οποίων δεν είναι νομικά δυνατή η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας. Το ίδιο ισχύει και για εκτάσεις που δεν επιτρέπεται να κηρυχθούν αναδασωτέες για να αποκτήσουν τη χαμένη τους βλάστηση, διότι η βλάστηση αυτή απομακρύνθηκε για κάποιον νόμιμο λόγο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.