ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Credit Suisse: Η ελβετική βουλή ενέκρινε το πακέτο διάσωσης 109 δισ. φράγκων

1 min read

Η άνω βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη αναδρομικά οικονομικές εγγυήσεις ύψους 109 δισ. ελβετικών φράγκων, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε πακέτο διάσωσης για την Credit Suisse.

Μετά από έντονη συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε για να συζητηθεί το ζήτημα της Credit Suisse, 29 μέλη του σώματος ενέκριναν το μέτρο.

Η κριτική και οργή βουλευτών

Πολλοί Ελβετοί βουλευτές έχουν επικρίνει τη βιαστική εξαγορά από τη UBS έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3,3 δισ.  δολ.) και τη στήριξη με πάνω από 250 δισ. ελβετικά φράγκα σε εγγυήσεις και στήριξη.

Oι Ελβετοί βουλευτές συνεδρίασαν εκτάκτως στη Βέρνη για να συζητήσουν το ζήτημα της Credit Suisse.

Το ασυνήθιστο γεγονός – η τρίτη τέτοια συνεδρίαση σε περισσότερα από είκοσι χρόνια – παρέχει στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να απορρίψει τα τεράστια δάνεια που δόθηκαν ως μέρος του πακέτου διάσωσης.

Η ψηφοφορία ήταν, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς το κράτος είχε ήδη δεσμεύσει τα κεφάλαια και οι βουλευτές δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτή την απόφαση.

Πριν από την ανακοινωθείσα συγχώνευση, ομάδα έξι βουλευτών ενέκρινε τη χρηματοδοτική δέσμευση εκ μέρους του νομοθετικού σώματος, προκαλώντας την οργή των σχεδόν 250 βουλευτών που έμειναν χωρίς λόγο.

«Είναι ευθύνη της πολιτικής να έχει λόγο, ειδικά όταν γίνεται τόσο μεγάλη συνεισφορά από το κράτος και χρησιμοποιείται ο νόμος περί έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Σελίν Βίντμερ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας για τους Σοσιαλδημοκράτες. «Έχουμε πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε στο Reuters.

«Υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση στον ελβετικό πληθυσμό», δήλωσε ο Ρόλαντ Φίσερ, άλλος βουλευτής. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να το απορρίψουμε, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να σταθεί νομικά».

«Ψαλίδι» στα μπόνους των στελεχών

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι περικόπτει τις πληρωμές μπόνους για την ανώτατη διοίκηση της Credit Suisse.

«Απαιτούμε λεπτομερή έρευνα για το πώς μπόρεσε να προκύψει η κρίση της Credit Suisse», δήλωσε ο Τιερί Μπουρκάρτ, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος FDP, στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger. «Η de facto κρατική εγγύηση των συστηματικά σημαντικών τραπεζών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.