ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Cihat Yaycı: «Τουρκικά γεωτρύπανα με σημαία Ψευδοκράτους να κάνουν έρευνες σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ»

1 min read

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα με την σημαία του Ψευδοκράτους προς διεξαγωγή ερευνών γύρω από το νησί της Κύπρου, στην κυπριακή ΑΟΖ!

Το σχέδιο αυτό προτείνει ο στενός σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, επί στρατιωτικών και γεωπολιτικών θεμάτων, Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı, ο οποίος ζήτησε τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα να ναυλωθούν από την «κυβέρνηση» του Ψευδοκράτους με σκοπό να προχωρήσουν σε έρευνες σε όλο την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η ExxonMobil έχει ξεκινήσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» στο βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς να υπάρξει κάποια ουσιαστική αντίδραση από την Τουρκία μέχρι τώρα.

Τις προτάσεις αυτές τις δημοσίευσε στην φιλοκυβερνητική Υeni Akit.

«Τα πλωτά γεωτρύπανα μας και άλλα πλοία μας μπορούν να ναυλωθούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Βόρειας Κύπρου, και έτσι να μπορούν ελεύθερα να επιχειρούν γύρω από το νησί της Κύπρου με τη σημαία της “ΤΔΒΚ””,

«Θα στείλουμε τα σκάφη μας, να  διεξάγουν έρευνες και γεωτρήσεις, φέροντας την σημαία της “ΤΔΒΚ” στα αποκαλούμενα τεμάχια της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ   στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα γύρω από το νησί της Κύπρου», είπε ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός.

Ο Yaycı αντέδρασε στη χορήγηση άδειας εξερεύνησης φυσικού αερίου από την Κύπρος στο τεμάχιο 5 στην κοινοπραξία που έχει σχηματιστεί από τη σύμπραξη της ExxonMobil-Qatar Petroleum στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το κέρδος της Τουρκίας θα είναι το κέρδος της ΤΔΒΚ», τόνισε ο ίδιος, ο οποίος έκανε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για την λύση της κρίσης για την Τουρκία.

«Θα ήθελα να μοιραστώ τις τρεις ξεχωριστές προτάσεις μου με το κοινό εκτός από τη διακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Α. Υπογραφή συμφωνίας κοινής χρήσης περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί ΑΜΕΣΑ για να καλύψει όλες τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Υπογράφοντας μια «συμφωνία κοινής χρήσης ζώνης θαλάσσιας δικαιοδοσίας» με την ΤΔΒΚ, η Τουρκία δηλώνει ότι οι θαλάσσιες περιοχές της είναι σε κοινή χρήση με την ΤΔΒΚ, έτσι ώστε το κέρδος της Τουρκίας να γίνεται κέρδος της ΤΔΒΚ.

Ταυτόχρονα, αποκτάμε δικαιώματα, σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί της Κύπρου, ενώ οι δραστηριότητες της Τουρκίας στα θαλάσσια τεμάχια της ελληνοκυπριακής πλευράς αποκτούν νομιμοποίηση στην πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, βάσει αυτής της συμφωνίας κοινής χρήσης.

Στην περίπτωση αυτή προκύπτουν τρία αποτελέσματα.

1. Όταν κερδίζει η Τουρκία, κερδίζει και η ΤΔΒΚ.

2. Στο σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενσωματώνεται η Βόρεια Κύπρο. Έτσι, η Βόρεια Κύπρο θα κατέχει επίσης θαλάσσιες περιοχές στα νότια και δυτικά της νήσου Κύπρου και θα επωφελείται από μια τεράστια έκταση και πόρους.

3. Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στα λεγόμενα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς αποκτούν νομιμότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και έτσι «θα ανοίξει ο δρόμος για την de facto αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

Β. Ως δεύτερη πρόταση, ορισμένα στοιχεία από τον στόλο των σκαφών σεισμικής έρευνας και γεώτρησης που ανήκει στην Τουρκία θα πρέπει να μισθωθούν από την ΤΔΒΚ και με μια άλλη μέθοδο, η ΤΔΒΚ θα πρέπει να έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις με τη δική της σημαία στις εν λόγω περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Γ. «Μην αρκεστούμε στις προφορικές δηλώσεις των ΗΠΑ και του Κατάρ, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσουμε δραστηριότητα εξερεύνησης (κατά προτίμηση γεώτρησης) στο οικόπεδο 5 (στο τμήμα που επικαλύπτει η τουρκική υφαλοκρηπίδα) με πλοίο που θα φέρει σημαία της Βόρειας Κύπρου.

Πιστεύω ότι όλα αυτά θα είναι πολύ σημαντικές και πολυδιάστατες διπλωματικές και νομικές στρατηγικές κινήσεις. Δεν υπάρχουν εύλογα εμπόδια στην πραγματοποίησή τους», τονίζει ο ίδιος.

Πηγή defencenet

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.