ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

“Χρυσές δουλειές” ο Ερντογάν: Η Τουρκία πουλάει drone Bayraktar και στα ΗΑΕ

1 min read

Οι επιτυχίες της Baykar στο πεδίο της μάχης τη βοήθησαν να πρωτοστατήσει στην προσοδοφόρα στρατιωτική εξαγωγή της Τουρκίας

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar παρέδωσε 20 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτόν τον μήνα και θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερα, ανέφεραν δύο τουρκικές πηγές μιλώντας στο πρακορείο Reuters, καθώς η διπλωματική αναθέρμανση μεταξύ των πρώην περιφερειακών αντιπάλων επεκτείνεται σε στρατιωτικές συμβάσεις.

Η διεθνής ζήτηση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Baykar εκτοξεύτηκε μετά τον αντίκτυπό τους στις συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, όπου οι βόμβες διάτρησης με καθοδήγηση λέιζερ βοήθησαν στην απόκρουση επίθεσης δυνάμεων που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ πριν από δύο χρόνια. Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν ένα από τα πολλά θέατρα όπου οι δύο χώρες διεξήγαγαν μια πικρή, δεκαετούς διάρκειας μάχη για επιρροή στη Μέση Ανατολή, μέχρι τη συμφιλίωση πέρυσι. 

Τώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η σύμμαχός τους Σαουδική Αραβία ελπίζουν να αξιοποιήσουν την προσέγγισή τους με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη πρόκληση ασφαλείας από το Ιράν και τις δυνάμεις πληρεξουσίων του, λένε στρατιωτικές πηγές. Και τα δύο αραβικά πετρελαϊκά κράτη του Κόλπου έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πόλεις και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις για τις οποίες κατηγόρησαν τους μαχητές Χούθι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν στην Υεμένη.

Πηγή με γνώση των συνομιλιών είπε ότι το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ διαπραγματεύονται για την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 από την Άγκυρα. “Αποφάσισαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παραδώσουν γρήγορα 20 οπλισμένα drones”, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι μεταφέρθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει παραδώσει μερικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι τα ΗΑΕ αναζητούν περισσότερα. Η Σαουδική Αραβία ήθελε επίσης να αγοράσει οπλισμένα drones και να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο για την κατασκευή τους, είπε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος είπε ότι η Baykar εξετάζει το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για ένα εργοστάσιο παραγωγής, αλλά είπε ότι αυτή ήταν μια στρατηγική απόφαση για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι άλλα θέματα, όπως οι σαουδαραβικές επενδύσεις στην Τουρκία, “κατά το ταχέως δυνατόν”.

Οι πωλήσεις drone ξεπερνούν την παραγωγή

Για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει το βλέμα του στις δύσκολες εκλογές το επόμενο έτος με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την τουρκική λίρα να υποχωρεί, η προοπτική των επενδυτικών ροών στον Κόλπο και η στήριξη σε ξένο νόμισμα ήταν πρωταρχικός στόχος της πολιτικής συμφιλίωσης, λένε οι αναλυτές. Οι μόνες άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας εκτός Τουρκίας κατασκευάζονται στην Ουκρανία, όπου τα Bayraktar TB2 βοήθησαν να υπονομευτεί η συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο.

Οι επιτυχίες της Baykar στο πεδίο της μάχης τη βοήθησαν να πρωτοστατήσει στην προσοδοφόρα στρατιωτική εξαγωγή της Τουρκίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία μαζί με τον αδερφό του Σελτσούκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ερντογάν, είπε τον περασμένο μήνα ότι η Baykar είχε υπογράψει συμβάσεις εξαγωγής για το TB2 με 22 χώρες.

Αυτή τη στιγμή παράγει 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 το μήνα, είπε σε ένα ίδρυμα ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών τον Αύγουστο, και το βιβλίο παραγγελιών για αυτά τα drones και άλλα μοντέλα ήταν γεμάτο για τα επόμενα τρία χρόνια: “Υπάρχουν αιτήματα για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πολλές χώρες και περιοχές”, είπε ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. “Ορισμένες χώρες που τα έχουν αγοράσει έχουν πρόσθετες απαιτήσεις. Είναι πολύ ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα… αλλά τεχνικά δεν είναι δυνατό να καλυφθεί όλη η ζήτηση”.

Ενώ τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να ταιριάξουν με την τεχνολογία των μοντέλων που παράγονται από τους πρωτοπόρους της αγοράς Ισραήλ και ΗΠΑ, είναι φθηνότερα και συνοδεύονται από λιγότερους περιορισμούς στις εξαγωγές. Επίσης, αποδίδουν καλύτερα από τα κινεζικά ή ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει στην Ουκρανία, δήλωσε δυτική στρατιωτική πηγή.

Τα ιρανικά drones, Shahed και Muhajir, “έχουν μερικά από τα χαρακτηριστικά, αλλά όχι την επεξεργασία και την ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο” των TB2, είπε η πηγή. “Οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να διαλύσουν την αποτελεσματικότητα των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Εάν πάρουν το TB2 θα είναι σε θέση να… σταματήσουν τη ροή των ιρανικών drones”.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.