ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χριστούγεννα με ελλείψεις λόγω ενεργειακής κρίσης; Ποια προϊόντα μπορεί απουσιάζουν από τα ράφια

1 min read

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο η ενεργειακή κρίση να οδηγήσει σε έλλειψη προϊόντων από την ελληνική αγορά; Ποια είναι αυτά και πού οφείλεται το φαινόμενο.

Ανησυχία για… μισογεμάτα ράφια και πιθανές ελλείψεις σε είδη υπόδησης, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιχνίδια, αξεσουάρ-μικροείδη και εποχικά προϊόντα εκφράζεται από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου στη χώρα.

Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι είναι «ο μήνας των καθυστερήσεων». Συνεπώς, στοίχημα για τον εμπορικό κόσμο αποτελούν οι έγκαιρες παραλαβές που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, τη Black Friday και την εορταστική περίοδο.

Αυτό εκτίμησε στο Sputnik ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

«Βασικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά δεν είναι ακόμα αισθητές. Καθότι όμως υπάρχουν καθυστερήσεις 30 ημερών από την Κίνα, υπάρχει η ανησυχία για την έγκαιρη παραλαβή των προϊόντων. Η κατάσταση που βιώνουμε αφορά τη χρονική περίοδο έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού τότε σημειώνεται το “peak” της αγοράς. Οι καθυστερήσεις δημιουργούν τις ελλείψεις κι όχι οι αυξήσεις τιμών» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ενεργειακή κρίση κι άλλες αιτίες μπλοκάρουν τα εμπορεύματα

Αιτία των καθυστερήσεων φαίνεται πως είναι η μειωμένη παραγωγή στο 70% των εργοστασίων της Κίναςλόγω της ενεργειακής κρίσης.

Τα εργοστάσια δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα, εξηγεί ο κ. Κορκίδης επισημαίνοντας ότι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη πρώτων υλών.

«Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε πλοία κοντέινερ στην Κίνα και στις ΗΠΑ σε μια ουρά που ξεκινά από το 15ήμερο και φτάνει στις 30 ημέρες. Συνεπώς έχει δημιουργηθεί αρρυθμία σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας» συμπληρώνει.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαταράσσονται ηπαραγωγή, η φόρτωση, η μεταφορά, η εκφόρτωση και τελικώς η παράδοση.

Σε κάθε περίπτωση ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος στις γιορτέςνα έχουμε μισογεμάτα ράφια, οι ελλείψεις είναι ίδιες για όλες τις χώρες της Ευρώπης, συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη.

Πιθανή λύσηγια τους εμπόρους ενδεχομένως να αποτελέσει η χρήσητων προϊόντων της περσινής χρονιάς καθότι αρκετά εκτιμάται έχουν περισσέψει λόγω lockdown.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, το πρόβλημα ελλείψεων από την Κίνα θα μας ταλαιπωρήσει και το 2022.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.