ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χρέη στα Ταμεία: Τρεις ημέρες για επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις – Τι θα γίνει με όσους χάσουν την ευκαιρία

1 min read

Τρεις ημέρες έχουν στη διάθεση τους φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για να επανενταχθούν στις 100 ή 120 δόσεις, καθώς σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν καταβάλει τη δόση Νοεμβρίου που απαιτείται για να διατηρηθεί ζωντανή η ρύθμιση τους.

 
Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες – πληγέντες εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι – των οποίων παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεών τους κατά τρεις μήνες και απώλεσαν τη ρύθμισή τους το χρονικό διάστημα από Ιούνιο 2020 έως και Οκτώβριο 2020 είχαν τη δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, εφόσον είχαν καταβάλει τη δόση Νοεμβρίου 2020 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα, δηλαδή έωε 30 Νοεμβρίου.

 
Με δεδομένο ότι η αγορά δεν άνοιξε όπως αναμενόταν και εκατοντάδες επιχειρήσεις διατήρησαν το… λουκέτο μη έχοντας τη δυνατότητα να δουλέψουν με το καθεστώς του click away, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις καταβάλλοντας τη δόση του Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.

 
Αυτό αποτυπώνεται και στην εγκύκλιο 54/2020 που δημοσίευσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία τονίζεται ότι «με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Νοεμβρίου 2020 που είχε καθοριστεί με την παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4756/2020 ως καταληκτική για την καταβολή της δόσης του Νοεμβρίου 2020 αντικαθίσταται από την ημερομηνία 31η Δεκεμβρίου 2020».

 
Το πρόβλημα φυσικά έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα… βουνό χρεών, θα πρέπει να να καταβάλουν τη δόση Νοεμβρίου σε μόλις τρεις ημέρες και άνθρωποι της αγοράς ξεκαθαρίζουν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν, δεδομένων των συνθηκών, να βρουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στη δόση του Νοεμβρίου και εν συνεχεία να τα καταβάλουν εμπρόθεσμα.

 
Σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα… χάσουν τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων. Σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν μεταξύ άλλων να ενταχθούν οφειλές της πρώτης καραντίνας, δηλαδή ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων από εισφορές Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου, αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Δημοσίευση στα Social Media